Vágólapra másolva!
Erről a filmsztár beszélt egy árverésen, ahol az F1-es legenda egyik sisakja is új gazdára talált. Stallone évekig dolgozott azon, hogy játékfilmet forgathasson az F1-ről.

Egy igen értékes relikvia is kalapács alá került a Heritage Auctions legutóbbi árverésén. Nem más, mint a legendás Ayrton Senna egyik bukósisakja, ami eddig Sylvester Stallone gyűjteményét gazdagította. A fejvédő akkor került a színész-rendező birtokába, amikor a korábbi háromszoros világbajnok felkérte őt, hogy filmesítse meg a pályafutását.

„Senna minden idők egyik legjobb autóversenyzője volt, és azt szerette volna, ha megfilmesítem az élettörténetét” – mondta Stallone a Senna TV YouTube csatornájára feltöltött videóban. „Sok évvel ezelőtt beszéltünk egyszer telefonon, és azt mondta, ’szerintem nagyon jó lenne, tetszenek a filmjeid’. Megköszöntem, és elkezdtem tanulmányozni őt, elég sokszor beszéltünk utána is telefonon” – emlékezett vissza a 69 éves színész.

Senna és sisakja örökre emlékezetes marad Forrás: AFP

Az árverésre bocsátott sisak története kapcsán Stallone elárulta, Senna azt a filmsztár egyik legismertebb karaktere, Rocky Balboa által viselt ruházathoz hasonlította. A brazil versenyző F1-es pályafutása során végig kitartott a brazil nemzeti lobogó színeit felvonultató sárga-zöld-fekete színösszeállítás mellett.

„Azt mondta, ’hadd mutassam meg neked a színeit, nagyon hasonlítanak Rockyéra. Sárga és fekete’ Ezért elküldte nekem (a sisakot), és persze én korábban még soha sem láttam ilyet. Sajnos meghalt a borzasztó balesetben, azután úgy éreztem, nem tudom megcsinálni a filmet, túlságosan megrendítő volt. (A sisakot) ő küldte nekem, körülbelül 15 éve a házamban áll, egyszerűen csodálatos” – mondta az amerikai.

Stallone az 1998-as (képünkön) és az 1999-es Magyar Nagydíjra is ellátogatott Forrás: AFP/Eric Cabanis

Stallone a Grandprix.com archívuma szerint 1997-ben, tehát három évvel Senna halála után 2 millió dollárért megvette egy F1-es témájú játékfilm készítésének jogát Bernie Ecclestone-tól. Akkor azt nyilatkozta, „az ökölvívás és az autóversenyzés mindig is a két kedvenc sportom volt”, és kijelentette: „Bernie Ecclestone segítségével egyedülálló betekintést láthatunk majd a legsebesebb sportágba.”

2000 februárjában viszont kénytelen volt elnézést kérni az F1-es rajongóktól, mert „van egy bizonyos személy, aki irányítja a sportot, és önös érdekei vannak”, ezért az akkor még létező, amerikai CART sorozat felé fordult, amelyről 2001-ben mutatott be egy igen gyengére sikerült filmet „Felpörgetve” címmel. Ecclestone később Asif Kapadia rendezőnek szavazott bizalmat, aki Senna történetét 2010-ben egy közönségsikert aratott, de olykor egyoldalú dokumentumfilmben örökítette meg.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!