Vágólapra másolva!
Az F1 ügyvezetője szerint ez az oka annak, hogy nincsenek női pilóták az F1-es mezőnyben. Susie Wolff és a korábbi versenyzőből lett TV-s szakértő, Martin Brundle másként gondolja.

Susie Wolff tavalyi visszavonulása miatt a közeljövőben nem várható, hogy női pilóta csatlakozhat az F1 mezőnyéhez. Ezzel egyetért Bernie Ecclestone, az F1 ügyvezetője is, aki a TSN szerint „kételkedik” abban, hogy ez egyáltalán megtörténhet. A 85 esztendős üzletember kijelentette, nem hiszi, hogy női versenyző valaha is a mezőny tagja lehet, de arra nem tért ki, hogy ha ez már korábban megtörtént, miért ne fordulhatna elő ismét.

„Ha lenne valaki, aki képes lenne erre, akkor sem vennék őt komolyan” – vélte. „Soha sem kapnának versenyképes autót. Volt egy lány, aki a GP3-ban ment egy teljes szezont, úgyhogy ez nem példa nélküli” – magyarázta. Ecclestone nem említette, de a brit Alice Powell pontot is szerzett a GP3-as mezőnyben, és az erősebb autókat használó Formula Renault 3.5 (az idén már Formula V8 3.5) sorozat mezőnyében is gyűjtött már pontot hölgy, Beitske Visser személyében.

Wolff pénteki szabadedzéseken is részt vett, de versenyzőként nem mutatkozhatott be az F1-ben Forrás: Williams F1

Ecclestone véleményével nem ért mindenki egyet: az eddigi utolsó női F1-pilóta volt ellenfele, Martin Brundle a Twitteren úgy reagált, „tisztelettel remélem, hogy legalább egy női F1-es versenyző futamát kommentálhatom, mielőtt visszavonulok” – írta a Sky Sports kommentátora. „A megérdemelt tiszteletben részesül majd, nagy támogatás övezi majd, és nagy örömmel fogják fogadni” – vélte. Powell a Sky Sports-nak hozzátette: „Valakinek meg kell cáfolnia Bernie-t.”

Álláspontjával valószínűleg Rachel Brookes, acsatorna riportere is egyetért, aki Powellhez és Claire Williamshez hasonlóan nagykövetként csatlakozott Susie Wolff új, női tehetségeket felkaroló kezdeményezéséhez. A Williams korábbi női tesztpilótája „Dare to be different” („Merj más lenni”) címmel indított kampányt a brit motorsport szövetséggel (MSA) közösen, és az idei évtől öt nagy-britanniai helyszínen mutatják majd be a különböző autósportokat az érdeklődő lányok számára.

„Először is, nincs elég lány, akik fiatalon belevágnának” – mondta az Autosportnak. „Ne felejtsük el, hogy az F1 a sportágunk abszolút csúcsa, úgyhogy ha 2000 fiú próbálkozik bejutni, és a lányok közül csak 20-an, akkor elég csekély az esélye annak, hogy egy lány célba is ér. Ebből következik a második probléma: nincs elég követendő példa, pedig néha látni kell valamit, hogy hinni tudjunk benne. Ha egy fiatal lány rajong a versenyzésért, de nem lát senkit, aki eljut az F1-ig, nehezen talál inspirációt.”

Wolff kijelentette, e két nehézséget próbálja orvosolni kezdeményezésével. „Öt kiemelt eseményünk lesz, ahol fiatal lányok életükben először kipróbálhatják magukat a gokartpályán, ezzel szeretnénk lelkesíteni őket. Ez viszont nem csak a versenyzésre igaz, minden ösvényt meg akarunk nyitni számukra a sport felé, legyen szó mérnöki feladatkörökről, fitneszről, újságírásról. Követendő példákat szeretnék faragni a sportban dolgozó fantasztikus hölgyekből” – foglalta össze.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!