Vágólapra másolva!
Az idén eladhatják az F1-et, és Ron Dennis, a McLaren elnöke szerint az új tulajdonos biztosan több bevételt akar majd termelni vele. Úgy véli, arra senki nem lesz képes úgy, mint Bernie Ecclestone.

Az idei év egyik fontos mellékszálának ígérkezik, hogy jelenlegi tulajdonosa eladja-e az F1-et, és a 85 éves ügyvezető, Bernie Ecclestone meddig marad a sport első embere. A Ferrari elnöke nemrég figyelmeztetett, tervre van szükség a brit távozása esetére. Ron Dennis, a McLaren elnöke szerint az F1 ügyvezetőjének személye fontosabb a tulajdonos kiléténél.

„Nem hinném, hogy bárki is azért vásárolná be magát az F1-be, hogy pénzt veszítsen” – kezdte Dennis. „Azért száll majd be, mert úgy gondolja, ezen keresni tud. Az igazi kérdés viszont nem az, hogy ki birtokolja az F1-et, hanem az, hogy ki irányítja. Vitathatatlanul nagyon nehéz lesz Bernie nyomdokaiba lépni.”

Dennis szerint az F1 még mindig izgalmas, de termelhetne több pénzt is Forrás: AFP

„Bárki is foglalja el Bernie helyét, teljesen más lesz, mint ő, mert az ő stílusából, tapasztalatából, emlékezőtehetségéből, rámenős tárgyalási stílusából csak egy van. Senki nem tudja majd felmutatni a készségek ilyen tárházát, úgyhogy az üzletvezetési modellnek muszáj lesz megváltoznia.”

Az F1-et manapság komoly kritikák érik, mert a nézettség világszerte csökken, a pályák és a független csapatok szenvednek, miközben a jogtulajdonos jelentős bevételeket generál, amelyek viszont még így sem kiemelkedők más sportokkal összevetve. „Szerintem a bevételek egy ideig még csökkenhetnek, aztán ismét növekedni kezdenek majd. Nehéz megítélni, meddig juthatnak. Meg kell néznünk, hogyan termel pénzt a foci az Egyesült Királyságban vagy néhány egyéb sport Amerikában.”

Még mindig jó a műsor

Bár sokan bírálják az F1-et a gyakran kiszámítható versenyek miatt, Dennis 1980 óta érdekelt a sportban, és úgy véli, „az F1 még mindig látványos”, hiszen a Mercedes nyomasztó fölénye ellenére is keményen harcolnak egymással a pilóták. A 68 esztendős Dennis ennek ellenére lát teret a fejlődésre.

„Korábban mi is élvezhettünk olyan szintű fölényt, mint amilyen most kijutott a Mercedesnek. Az emberek ilyenkor hajlamosak azt mondani, hogy az F1 borzalmas. Pedig így is sok az előzés, és legalább a két Mercedes-pilóta között valódi verseny van, ami már önmagában nagy médiaérdeklődést eredményez. Ez nem mindig pozitív, de létező jelenség."

"Igen, szerintem az F1 több bevételt is generálhatna, de ezzel nem Bernie-t vagy a CVC-t akarom bírálni. Csak többet is kereshetnénk.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!