Vágólapra másolva!
Tyler Alexander 75 éves volt, évtizedekig töltött be fontos szerepet az istállónál.

75 éves korában meghalt Tyler Alexander, aki 1963-ban csatlakozott Bruce McLarenhez, hogy segítsen neki a versenyistállója megalapításában. Az amerikai Alexander később is a csapatnál maradt, és több mint négy évtizedig volt a McLaren egyik kulcsfigurája, számos különböző pozícióban segítette az istállót.

"A szerepének nem volt meghatározása, és határai sem voltak. Irányította a szerelőket, pótalkatrészeket gyártott, lefoglalta a szállást, kifizette a repülőjegyeket, és szívességeket kért a rengeteg barátjától és kollégájától" - írta a McLaren egy csütörtök este kiadott közleményben. "Szerte a világban ő mozgatta a McLaren versenyautóit, és azért dolgozott, hogy mindig ezek az autók hajtsanak ki a legfelkészültebben a pályára."

Tyler Alexander néhány év kivételével az egész karrierjét a McLarennél töltötte Forrás: McLaren

A McLaren istálló megalapítása után Alexander sokáig az Egyesült Államokban dolgozott, ahol az észak-amerikai bajnokságokban, a CanAm-ben és az USAC-ban segítette a csapat munkáját, és részese volt többek között két Indy 500 győzelemnek is. Később visszatért az F1-es projekthez, de 1982-ben megint Amerikában, az IndyCarban dolgozott.

Alexander rövid időre elhagyta a McLarent, hogy a Beatrice F1-es csapatánál dolgozzon, és a BMW-t segítse amerikai versenyeken, de 1989-ben visszatért a Ron Dennis által irányított istállóhoz, és a 2008-as nyugdíjba vonulásáig ott is maradt.

"Bruce McLaren mellett - aki 1963-ban megalapította a McLaren vállalatot - Tyler Alexander volt a csapatunk egyik első pillére, a legelső napoktól kezdve keményen dolgozott Bruce mellett" - nyilatkozta Dennis. "Tyler a McLarennel együtt élt és lélegzett. 2008 végén vonult vissza, de még abban a szezonban is ott volt minden versenyen, és fontos szerepet játszott abban, hogy a Lewis Hamilton bebiztosította a világbajnoki címet. Ezután is egy sokak által szeretett és nagyra becsült fickó maradt, aki rendszeresen ellátogatott a wokingi gyárunkba, hogy elbeszélgessen a régi és új barátaival."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!