Törvénymódosítással menthetik meg a monzai F1-et

Forma-1, Olasz Nagydíj, rajt
Mercedes AMG Petronas F1 Team's British driver Lewis Hamilton (R) drives ahead during the Italian Formula One Grand Prix at the Autodromo Nazionale circuit in Monza on September 6, 2015. AFP PHOTO / ANDREAS SOLARO
Vágólapra másolva!
Az olasz autóklub beszállhat az Ecclestone által megemelt jogdíjba, amit így ki tudnak fizetni a FOM-nak.

Nagy lépést tett az olasz autóklub és a monzai pálya vezetése afelé, hogy pontot tegyenek az Olasz Nagydíj jövőjét érintő kálvária végére. A verseny szerződése a 2016-os futammal lejár, és Bernie Ecclestone hónapok óta nem tud megállapodni a helyi döntéshozókkal, miután a korábbi kedvező feltételek helyett már annyi pénzt kérne a futam megrendezéséért, mint a többi európai promótertől.

A probléma elsődlegesen abból fakad, hogy a monzai pályára fordított közpénzeket eddig kizárólag az infrastruktúra fejlesztésére lehetett fordítani, ráadásul a kormány azt is meghatározta, hogy az autóklub mire költheti el a forrásait, ezek között pedig az F1-es nagydíj megrendezésének jogdíja nem szerepelt. Ezt a rendelkezést sikerült egy törvényben módosítani, így elhárult a jogi akadály az autóklub útjából, 2017-től már ők állhatják az Olasz Nagydíj költségeit

Monza az F1 egyik igazi szentélye Forrás: AFP/Andreas Solaro

„Ez a törvény akadályozta meg, hogy beavatkozzunk Monza megvédése érdekében” – mondta a módosított rendelkezésről Angelo Sticchi Damiani, az Olasz Autóklub (ACI) elnöke a La Gazzetta dello Sportnak. „Gondjaink akadtak azzal kapcsolatban, hogy elkülönítsük a sportból és más tevékenységekből származó bevételeinket” – magyarázta.

Ecclestone és az olaszok álláspontja az idei Monacói Nagydíj óta kifejezetten távol volt egymástól, még az is felmerült, hogy Imolába költözzön az Olasz Nagydíj, de Monza helye most megszilárdulni látszik a naptárban, mivel ennek a legfőbb akadálya eddig anyagi természetű volt. Az F1 történetében Monaco után Monza rendezte a legtöbb nagydíjat megszakítás nélkül, a harmadik helyen pedig a Hungaroring áll.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!