Vágólapra másolva!
Az egyenesekben lassabb Hamiltonnál, mert régebb óta kénytelen a jelenlegi motorját használni. A brit pénteken még nem mutatta meg, mire képes valójában az abu-dzabi pályán.

A Mercedes pilótái közül Nico Rosberg nyújtotta a meggyőzőbb teljesítményt az Abu-dzabi Nagydíj első napján, a mérvadóbb esti edzésen a rövid és a hosszú etapokon is gyorsabbnak bizonyult Lewis Hamiltonnál. Ennek ellenére úgy véli, nehéz hétvége vár rá, mert egy sokat használt, régi motorral lesz kénytelen teljesíteni az idényzárót.

„Egy rendkívül régi motort használok, mert a monzai problémák változtattak a terveinken, és elvesztettem az idei negyedik erőforrásomat" - magyarázta. "Ebben a motorban már nagyon sok kilométer van, és az egyenesekben nem vagyok elég gyors. Emiatt nehéz hétvégém lesz, a kanyarokban kell gyorsabbnak lennem."

Rosberg dolgát még nehezebbé teszi, hogy abu-dzabi pálya egyeneseiben fontos a motorerő. „Brazíliában és az előtte lévő versenyen sem voltam könnyű helyzetben, de itt tényleg sokat számít a motor teljesítménye, és ez a köridőkön is meglátszik. Ez van, igyekszem a legtöbbet kihozni magamból."

Rosberg a motorja miatt kerülhet hátrányba Forrás: AFP

Az esti edzést 138 ezredes előnnyel az élen záró Rosberg egyébként úgy gondolja, Hamilton pénteken nem mutatta meg, mire lenne képes valójában egy körön. „Egyértelmű, hogy vannak tartalékai, még nem kaptunk képet a valódi erőviszonyokról" – nyilatkozta. „Biztos vagyok benne, hogy holnap még közelebb leszünk egymáshoz."

Hamilton is egyetért azzal, hogy a pénteki eredményekből nem lehet túl sok következtetést levonni. Szerinte azért volt lassabb Rosbergnél, mert nem tudott mindent kihozni az abroncsaiból, de úgy érzi, jó esélye van arra, hogy megszakítsa a zsinórban öt pole pozíciónál járó német sorozatát.

„A két edzés között elvégeztünk néhány változtatást az autómon, és eddig elég jónak tűnik" – mondta a brit, aki pénteken az egykörös tempóját érezte jobbnak. „A hosszú etapokon nem voltam túl gyors, ezen még dolgoznunk kell. Lehet, hogy ma este újabb módosításokra kerül sor, remélhetőleg a holnapi napom is jól alakul majd. Itt nagyon nehéz előzni, ezért nyilván jó lenne megszerezni a pole-t – ez azonban nem jelenti azt, hogy hátrébbról indulva lehetetlen nyerni."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!