Vágólapra másolva!
Maurizio Arrivabene a kritikák ellenére utólag is helyesnek tartja a döntést. Fontos volt, hogy a finn versenyzőnek jó a kapcsolata Sebastian Vettellel.

A Ferrari augusztusban hosszú tépelődés után meghosszabbította Kimi Räikkönen szerződését 2016-ra. A finn versenyző teljesítményét tavaly is sok kritika érte, amikor simán kikapott akkori csapattársától, Fernando Alonsótól, s bár az idei autó jobban fekszik neki, Sebastian Vettellel sem tudja tartani a lépést. A csapattársa pontjainak alig több mint felét szerezte meg, és mindössze kétszer állt a dobogón, míg Vettel tizenháromszor, ráadásul belekeveredett több ütközésbe is.

Legutóbb Mexikóban esett ki ilyen okból, három verseny alatt már másodszor koccanva össze honfitársával, Valtteri Bottasszal, akit az egyik lehetséges utódjaként tartottak számon. Az utóbbi hetekben újra fellángoltak a viták arról, hogy a Ferrari hibát követett-e el, amikor az év végén nem cserélte le a sokak szerint már kiégett Räikkönent, a csapat főnöke azonban kitart a nyári döntése mellett.

Räikkönen jól kijön Vettellel Forrás: AFP/2015 Getty Images/Mark Thompson

Maurizio Arrivabene úgy véli, „hiba lett volna" elküldeni a finnt, és célzott rá, hogy a szerződésének meghosszabbításában a Vettellel való jó kapcsolata is szerepet játszott. „Örülök, hogy harmóniát hozott a csapathoz" – mondta róla. „Keményen szorongatja Sebastiant, ami fontos szempont. Kiminek balszerencséje volt, hogy belekeveredett bizonyos helyzetekbe, de nagyon igyekszik."

Maga Räikkönen elismeri, hogy az idénye nem alakult „ideálisan", ugyanakkor úgy véli, még mindig jobb teljesítményt nyújtott, mint egy évvel ezelőtt. Nem titkolta azt sem, hogy szívesen maradt a Ferrarinál, mert érzése szerint a csapat végre a helyes irányba halad. Honfitársa, Mika Häkkinen azonban kételkedik benne, hogy Räikkönen jövőre visszanyeri a korábbi formáját, amely 20 nagydíjgyőzelemhez segítette.

Nem érdekli az aprópénz

A finn most csak az összetett 4. helyéért harcol Bottasszal, aki egyetlen ponttal van előtte a tabellán, tehát lényegében az abu-dzabi idényzárón fog eldőlni, hogy melyikük végez előrébb. Räikkönent ez a kérdés nem hozza a lázba, de Bottas elismeri, hogy sokat jelentene számára az eredmény. „Természetesen szép lenne olyasvalaki előtt végezni, akinek jobb autója van" – jelentette ki.

A Ferrari a konstruktőrök között már Räikkönen helyezésétől függetlenül bebiztosította a 2. helyet a Mercedes mögött, és Bernie Ecclestone szerint a 2015-ös idény legjobb híre éppen az ő feltámadásuk. „Ez nemcsak nekem, hanem az egész F1-nek nagyon fontos volt" – nyilatkozta a Gazzetta dello Sportnak. „Számítani lehetett rá, az viszont meglepetés, hogy ilyen gyorsan sikerült nekik."

„Támogattam, hogy Vettel igazoljon át a Ferrarihoz, és amikor Szepangban láttam őt elsőként átszelni a célvonalat, az fantasztikus volt."

Vettel 3. helye az egyéni világbajnokságban két héttel ezelőtt, Brazíliában biztossá vált, mivel a hátránya Nico Rosberghez képest 31 pontra nőtt.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!