Vágólapra másolva!
Ez Rob Smedley véleménye, aki a helyszínen szurkolt Massának a londoni versenyen. Szórakoztatóbb futamokra lenne szükség, és a lelátókon uralkodó hangulaton is javítani kellene.

A hétvégén Londonban rendezték a 2015-ös Bajnokok Tornáját, amelyen az idén is számos széria neves versenyzői csaptak össze az Olimpiai Stadionban kialakított pályán. A Nemzetek Kupáját az Andy Priaulx-Jason Plato összeállítású angol csapat vitte el, az egyéni küzdelemben pedig Sebastian Vettel diadalmaskodott.

A Bajnokok Tornáját a helyszínről nézte végig a Williams vezető versenymérnöke, Rob Smedley is, aki Felipe Massának szurkolhatott a szórakoztató rendezvényen. A brit mérnököt lenyűgözte az esemény hangulata, és úgy véli, a Forma-1 sokat tanulhatna a szervezőktől.

A ROC-on folyamatosan van valamilyen látványosság Forrás: AFP/Johannes Eisele

"Itt minden a szórakozásról szól - attól a perctől kezdve, hogy belépünk az ajtón, egészen addig, amíg ki nem megyünk rajta, van valami látványosság" - nyilatkozta Smedley a Sky Sportsnak. "Szerintem a Forma-1-ben kicsit jobban át kellene gondolnunk, milyen piacokat szeretnénk kiszolgálni, és milyen közönség előtt játszunk. Talán kicsit jobban is szórakoztathatnánk őket."

Nico Hülkenberg először vett részt a megmérettetésen, a negyeddöntőben esett ki Vettel ellen. Szerinte a Bajnokok Tornája sikeréhez hozzájárul, hogy a pilóták minden fordulóban különböző autókkal mérik össze a tudásukat, és nincs lehetőség a vezetési stílusukhoz alakítani a beállításokat. Hülkenberg már korábban is felvette, hogy az F1 szórakoztatóbb lenne, ha a versenyzők kevesebb gyakorlási időt kapnának a szabadedzéseken.

"Így kicsit kiszámíthatatlanabb a küzdelem. A közelmúltban a Forma-1-ben is láthattuk, hogy ha kimaradt egy edzés, és nem sikerült mindent felmérnünk az autónkkal és a gumikkal kapcsolatban, az izgalmasabbá tette a versenyzést, több előzéshez és látványos futamokhoz vezetett" - magyarázta a német.

A stadionhangulat is segít

A Bajnokok Tornája sikeréhez a hangulat is hozzájárul, a lelátókkal körülvett stadionban jobban érezhető a szurkolók biztatása. Néhány igazi versenypályára is próbálnak hasonló elemeket beépíteni, Mexikóban például egy baseball pálya lelátói alatt is elhaladnak az autók. Az IndyCar-versenyző Ryan Hunter-Reay szerint is működik, ha tribünökkel veszik körbe a pályát, ez az amerikai oválpályás versenyeken is sokat dob a hangulaton.

"Az Egyesült Államokban az oválpályákon érezhető a legjobban, hogy egy stadionban versenyzünk, mindig próbáljuk a lehető legjobb hangulatot megteremteni" – mondta.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!