Vágólapra másolva!
A francia gyártó szerint ezt a szabályok nem teszik lehetővé. A Renault mégis nyitott az együttműködésre Mario Illiennel.

Továbbra sem dőlt el, hogy milyen motorral fog versenyezni jövőre a Red Bull. A legvalószínűbb forgatókönyv szerint a Renault-val folytatják, s bár felmerült egy olyan változat is, hogy házon belül fejlesztik tovább a tőlük kapott motort, ezt a szabályok nem teszik lehetővé. A franciák sportprogramjának ügyvezetője, Cyril Abiteboul ugyanis rámutatott, hogy a gyártók egyszerre csak egyféle hajtásláncot homologizálhatnak, és ezt egy szimpla átnevezéssel nem lehet kijátszani.

„A szabályok teljesen egyértelműen fogalmaznak: gyártónként egyetlen specifikáció lehet" – nyilatkozta Abiteboul a Motorsport.com-nak. „Az egy évvel korábbi hajtásláncot továbbfejlesztés nélkül le szabad szállítani, de a Red Bull-lal nem ilyesmiről tárgyalunk."

Noha a Red Bull vezérkara a most következő hétvégére tűzte ki végső határidőt a motorhelyzet tisztázását illetően, a Renault még mindig mérlegeli, hogy maradjon-e a Forma-1-ben, és csak egy héttel később ígér döntést. „Addig minden csak feltételes" – hangsúlyozta Abiteboul.

A Red Bull nem bütykölgetheti tovább házon belül a Renault-t Forrás: Getty Images/Red Bull Content Pool/Lars Baron

A Renault korábban elutasította a Red Bull által műszaki tanácsadónak felkért Mario Illien módosítási javaslatait az égéstérre vonatkozóan, de Abiteboul most azt mondta, bármilyen segítséget elfogadnak. Az először a Daniel Ricciardo autójában a múlt héten bevetett új specifikációjú belső égésű motor a csapat szerint 20 lóerővel még gyengébb is volt az előzőnél.

„Minden energiánkat és erőforrásunkat mozgósítanunk kell. Egyáltalán nem érdekel, hogy a megoldás kitől származik. Csak megoldás kell, bármi áron" – szögezte le Abiteboul.

„Mario olyan erőforrásokhoz is hozzáfér, amilyenekhez mi jelenleg nem. Ebből a szempontból hátrányban vagyunk, mert középtávon sem világos az F1-es programunk jövője. Ha meg akarok környékezni valakit Andy Cowell (a Mercedes) stábjából, mégis mit ígérhetek neki?"

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!