Vágólapra másolva!
Már nem fontolgatják a kiszállást, ezt Brazíliában Christian Horner is megerősítette. Hamarosan bejelenthetik, hogy a Renault partnereként folytatják, Ricciardo szerint ez az Interlagosban bevetett motor teljesítményén is múlhat.

A Red Bull tulajdonosa, Dietrich Mateschitz korábban többször is kijelentette, hogy ha nem kapnak ütőképes motort a 2016-os szezonra, kiszállnak a Forma-1-ből. A csapat helyzete két futammal az idény vége előtt még mindig nem tisztázódott, de Christian Horner elárulta, a sport elhagyása már nem szerepel a terveik között.

„Igen, valóban neveztünk a következő szezonra" – erősítette meg a BBC kérdésére a csapatfőnök. „Remélem, az idény végére olyan helyzetben leszünk, hogy a terveinket is bejelenthetjük."

A hírek szerint a Red Bull egy Infiniti márkajelzésű motort fog kapni a Renault-tól, a Toro Rosso pedig a Ferrari 2015-ös specifikációjú erőforrásával versenyez jövőre. A Renault azonban még mindig nem döntötte el véglegesen, hogy felvásárolja a Lotust, és ha mégsem indítanak jövőre gyári csapatot, a Red Bull-lal kötött megállapodásuk is veszélybe kerül.

Bernie Ecclestone a napokban úgy nyilatkozott, nem fogadna arra, hogy valóban a Renault lesz a Lotus új tulajdonosa. Az enstone-i csapat továbbra is súlyos anyagi gondokkal küzd, és eleinte Brazíliában sem használhattak bizonyos létesítményeket. A Lotusnak végül Bernie Ecclestone segített, de a pályának fizetendő 353 ezer dollárt levonják az év végi pénzdíjukból.

Ricciardo nem számít nagy javulásra Brazíliában Forrás: AFP

Az új motor is dönthet

A Red Bull a hétvégén beveti a Renault régóta várt, új fejlesztésű motorját, amelynek elkészítéséhez a franciák 11 zsetont használtak fel. Az erőforrást már korábban is használhatták volna, de úgy gondolták, Interlagosban a legcélszerűbb bevetni. Ez a pálya ugyanis nem fekszik nekik, ezért a 10 rajthelyes büntetésnek is kisebb a jelentősége.

A motort egyelőre csak Daniel Ricciardo kapja meg, és a teljesítményétől függ majd, hogy Abui-Dzabiban Danyiil Kvjatnak is odaadják-e. Az ausztrál nem számít nagy előrelépésre, de szerinte a motor teljesítménye a csapat jövőjét is befolyásolhatja.

„Ha látunk olyan pozitívumot, amelyből a következő idényben is hasznot húzhatnánk, akkor talán tisztábban látnánk, hogy milyen irányba szeretnénk haladni" – utalt arra, hogy a Red Bull ebben az esetben valószínűleg a Renault motorjaival folytatná.

„Kíváncsi vagyok, mit tud az új motor, de túl nagy reményeket nem fűzök hozzá" – mondta. „A Renault azt mondta, sokat javulok majd, körönként 1-2 tizeddel lehetek gyorsabb. Ha ők ezt mondják, akkor valószínűleg az 1 tizedhez áll közelebb a valóság."

Az ausztrál elsősorban abban bízik, hogy a motor vezethetősége javulni fog. „Idén sokat fejlődtünk ezen a területen, az első 5-6 versenyen nagyon sokat küszködtünk vele" – mondta. „Ha az ember hozzászokik valamihez, megtanulja kihozni belőle a legtöbbet, de remélem, ezen a területen tovább fogunk javulni."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!