Vágólapra másolva!
A bevételük is nőtt, de a szabályváltozások miatt rengeteg pénzt áldoztak a 2014-es szezonra. Erre előre számítottak, de a jövőben ők is költségcsökkentést szeretnének kiharcolni.

A Mercedes annak ellenére veszteséges évet zárt 2014-ben, hogy óriási fölénnyel megnyerték az egyéni és a konstruktőri világbajnokságot is. A vállalat éves kimutatásából kiderül, hogy több területen is a korábbinál nagyobb összegeket áldoztak az F1-es projektre, de úgy vélik, a jövőben megtérülhet a befektetésük.

A Mercedes-Benz Grand Prix Ltd. bevétele 125,2 millió fontról 146,9 millió fontra nőtt 2014-ben, elsősorban megnövekedett szponzori támogatásnak és a 2013-as eredményekért járó pénzdíjaknak köszönhetően. A csapat üzemeltetésére azonban a 2013-as 190,7 millió font helyett 240,2 millió fontot költöttek. A nagyobb kiadások okát elsősorban a szabályváltozásokban, főleg a V6-os turbómotorok bevezetésében kell keresni, a csapat ráadásul rengeteg bónuszpénzt fizetett az alkalmazottainak a sikeres szezonban.

Az F1-es istálló vesztesége ezért 51 millió fontról 76,9 millió fontra nőtt egy év alatt, ami megfelel a tulajdonosok előzetes várakozásainak.

A Mercedes még nagyobb bevételre számít a 2015-ös idény után Forrás: AFP

A csapat kiadásait tovább növelte, hogy a 2014-es idényben átlagosan 765 embert alkalmaztak - körülbelül százzal többet, mint egy évvel korábban, a fizetésükre pedig 15 millió fonttal nagyobb összeget áldoztak.

A csapat arra számít, hogy 2015-ben jelentősen nő a bevételük, hiszen Bernie Ecclestone-tól további bónuszpénzt harcoltak ki arra az esetre, ha zsinórban másodszor is megnyerik a világbajnokságot. A 2014-es idény sikerei is a jövő évi kimutatásban fognak tükröződni, az idei szezonban ráadásul komolyabb szabályváltozások sem növelték a költségeket.

A Mercedes a jelentés végén rámutatott, hogy az egyre növekvő bevételeik ellenére továbbra is az F1 fontos feladatának tartják a költségcsökkentést. „A vállalat elkötelezett marad a költségek csökkentése mellett, és a többi csapattal, valamint a tulajdonosaikkal együtt dolgoznak rajta, hogy sportszerű és átlátható módon érjék el ezt a célt" – írták.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!