Vágólapra másolva!
Az F1 ügyvezetője „semmiképpen” sem szeretné elveszteni a két csapatot működtető Red Bullt, de úgy vélte, Dietrich Mateschitznek is türelmesebbnek kell lennie, ha motorokat akar istállóinak. Tagadta, hogy szándékosan kihagyták a Mercedes autóit a TV közvetítésből.

Bernie Ecclestone kijelentette, hogy nem pusztán rajta múlik, a Red Bull fenntartja-e jelenlétét az F1-ben vagy a kiszállás mellett döntenek. Az F1 ügyvezetője szerint elsősorban az energiaital-gyártó első embere, Dietrich Mateschitz meggyőződése lesz a meghatározó, és a brit úgy véli, lehetséges, hogy az osztrák üzletember kiábrándult a sportágból.

„Talán elege lett mindabból, ami zajlik” – mondta Ecclestone a Timesnak, alighanem a csapatait övező motorproblémára utalva, bár a Red Bull menedzsmentje korábban kritizálta az F1 általános helyzetét is. „Minden tőlem telhetőt megteszek, hogy a Red Bull velünk maradjon, de a dolgoknak gyorsan össze kell állniuk. (Mateschitz) komolyan beszél, amikor azt mondja, hogy kiszáll, ha a helyzet nem javul.”

Mateschitz (középen) rajong a technikai sportokért, de kezd elege lenni az F1-ből. Itt éppen saját pályáján, a sportbírókkal áll össze egy fotóra Forrás: GEPA Pictures/Christian Walgram

A brit elmondta, megérti a 2010 és 2013 között szinte legyőzhetetlen csapatot működtető Red Bull aggályait, és az istálló ellenfeleit, a jelenleg élen álló Mercedest, és a tavalyi kudarcból az idén kilábaló Ferrarit is. A sportág üzemeltetése szempontjából fontosnak tartja a Red Bull maradását, de úgy véli, ehhez nekik is változtatniuk kell az álláspontjukon.

„A Red Bull nyilvánvalóan a legjobb motorokat akarja, hogy versenyképessé válhassanak, de a Mercedes és a Ferrari ezt nem szeretné ezt megadni nekik, mert attól tartanak, hogy ez megtörténhet” – erősítette meg korábbi nyilatkozatát, majd a jelenlegi helyzettel kapcsolatban megjegyezte: „Nem ideális, de Mateschitz úrnak türelmesnek kell lennie. Mi semmiképpen sem akarjuk, hogy távozzanak.”

Tagadja, hogy cenzúrázták a Mercedest

Felháborodott a Mercedes vezetése a Japán Nagydíj televíziós közvetítése láttán, amelynek 88 perces időtartama során a mérések szerint mindössze 5 perc, 56 másodperc erejéig látszottak az autóik, amelyek végül újabb kettős győzelmet arattak Lewis Hamilton vezetésével. Egyesek úgy vélték, ez Ecclestone „bosszúja” azért, hogy a Red Bull végül nem kapta meg a németek motorjait. Az F1 84 esztendős ügyvezetője viszont a Die Welt című lapnak tagadta, hogy szándékosság lenne a háttérben.

„Nem volt manipuláció” – jelentette ki. „Már hetekkel ezelőtt beszéltünk a futamok közvetítésének rendezéséről, és arra jutottunk, hogy gyakrabban mutassuk a középmezőnyt. Az élen álló autók unalmasak, és így jobban segíthetjük a kisebb csapatokat is” – magyarázta Ecclestone a döntést. „(Niki) Lauda és (Toto) Wolff tud ezekről a szempontokról, megértik őket” – tette hozzá. „Japánban az adásrendezők megvalósították az elképzelést, talán kissé túllőttek a célon, de nem avatkoztam közbe.”

Hamiltont még a bokszkiállások alatt is alig lehetett látni a Japán Nagydíj közvetítésében Forrás: AFP

Ecclestone álláspontját alátámasztotta egy bennfentes kommentelő is az Autosport fórumán. A névtelen hozzászóló azt állítja, hogy az adásrendezőket nem utasították kifejezetten a Mercedes mellőzésére (ahogy 2012-ben a Force Indiával Bahreinben megtették ezt), de azt mondták nekik, hogy az Ezüstnyilakat csak akkor lehessen látni, amikor az indokolt, például bokszkiállásnál vagy előzésnél. A kommentelő forrása nem volt biztos abban, hogy mi indokolta az intézkedést.

Kitért arra is, hogy Ecclestone szándéka valóban az, hogy az élen köröző autók helyett a nézők inkább a középmezőny csatáit lássák, és a brit üzletember állítólag kifejezetten megtiltotta a garázsokban készült felvételek sugárzását a túl sok szponzori logó miatt. A kommentelő szerint a TV-s adásrendezők kifejezetten nehezményezik, hogy nem végezhetik szabadon a munkájukat, és nem szeretnének belekeveredni az F1-ben állandósult politikai háborúba.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!