Vágólapra másolva!
Az amerikai istálló hivatalosan is megerősítette, hogy a Lotustól elcsábított Romain Grosjean kormányozza majd a jövőre induló csapat egyik autóját. Haas célja, hogy Grosjean az ő csapatánál is pontokat szerezzen.

A várakozásoknak megfelelően a Lotustól távozó Romain Grosjean lesz a Haas egyik versenyzője, jelentette be az amerikai istálló hazai bázisán, Kannapolisban, magyar idő szerint kedden délután. Gene Haas csapata ezzel sikeresen elérte célját, és Grosjean személyében egy rutinos, aktív F1-es pilótát szerződtettek. A másik ülés sorsával kapcsolatban nem láttak napvilágot további hírek, a spekulációk szerint várhatóan Esteban Gutiérrez lehet a francia csapattársa.

Az amerikai NASCAR Sprint Cupban sikeres csapatot működtető Haas jövőre a Ferrari technikai támogatásával, és 2016-os erőforrásával száll be az F1 mezőnyébe. Grosjean 2009-ben, Nelson Piquet Jr. helyén, Fernando Alonso csapattársaként mutatkozott be a Renault-nál, de teljesítménye elmaradt a várttól, és főállású F1-es pilótaként csak 2012-ben térhetett vissza Kimi Räikkönen oldalán, mára viszont a mezőny egyik megbízható, gyors, de még mindig fiatal tagjává vált.

Grosjean elhagyja Enstone-t és a Haasnál folytatja pályafutását Forrás: AFP

A francia pilóta eleinte csak tört-zúzott, egy futamra el is tiltották 2012-ben, de fokozatosan az enstone-i istálló meghatározó pilótájává fejlődött. Legjobb eredménye két 2. hely a 2013-as Kanadai- és USA Nagydíjon, eddig 10 alkalommal állhatott dobogóra. Sokáig úgy tűnt, hogy francia létére Grosjean helye biztosított a várhatóan a Renault tulajdonába visszakerülő csapatnál, a Szingapúri Nagydíj idején viszont már szinte biztosra lehetett venni, hogy a két fél nem tudott megegyezni.

„Ez a hosszútávú stratégiánk része” – nyilatkozta Gene Haas, a csapat tulajdonosa a bejelentés kapcsán. „Mindig is kiemeltük, hogy egy tapasztalt pilótát keresünk, aki a csapatunk vezéralakja lehet a 2016-os szezonban. Az F1 trükkös üzlet, meg kell tanulni a működését, és ennek a legjobb módja, ha másoktól elsajátíthatjuk” – összegezte az istálló filozófiáját. Haas kiemelte, hogy Grosjean minden szezon során pontot szerzett, és az ő csapatának is elsődleges célja, hogy pontokat gyűjtsenek.

„Tetszik, hogy az átlagos F1 csapatokhoz képest más hozzáállással közelítenek, és úgy vélem, ez gyorsan sikeressé válhat” – jelentette ki Grosjean. „Amikor az ember az F1-ben versenyez, nem akar utolsó lenni, hanem a lehető legjobban teljesít csapatként és versenyzőként is. Tetszik a Ferrarival való együttműködés ötlete is, ahogy minden egyéb ügy kezelése is. Minden lassan, de rendben halad, és nagyon-nagyon örülök, hogy meghoztam ezt a döntést.”

Hiányozni fog a Lotusnál

A francia pilóta elvesztése miatt már a bejelentés előtt elszomorodtak jelenlegi csapatánál, a Lotusnál, ahol hat évvel ezelőtt, még a Renault színeiben mutatkozott be. Alan Permane, az enstone-i istálló vezető versenymérnöke méltatta Grosjeant, aki az idén eddig 44 pontot szerzett, így a tabella 10. helyén áll, és a Lotus elmélyülő anyagi válsága ellenére is szállított egy dobogós helyet Spában, valamint értékes pontokat gyűjtött a legutóbbi Japán Nagydíjon is.

„Nem is kérhettem volna tőle többet” – mondta Permane az Autosportnak még a bejelentés előtt. „Jól teljesített az időmérőn és tökéletesen versenyzett. Ha elmegy, ahogy sejtem, az természetesen veszteség lesz a számunkra. A tapasztalata és a gyorsasága bármely csapatnak hasznos lehet, úgyhogy nekünk is hiányozni fog. Nagyon jól beilleszkedett, és már régóta itt volt, ez sokkal könnyebbé tette a dolgunkat, és ez nem lebecsülendő.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!