Vágólapra másolva!
Bernie Ecclestone jövőre felmondhatja a verseny szerződését, ha a silverstone-i pálya által fizetett jogdíjra nem kap bankgaranciát. Eddig ezzel nem volt gond, de a pálya egyre nehezebben teremti elő az elvárt összeget.

Miközben a hétvégén tovább formálódott a Forma-1 2016-os versenynaptára, a gyenge lábakon álló Olasz Nagydíj után egy másik híres európai futam, a silverstone-i verseny jövője is kétségessé vált. Ennek az az oka, hogy a pálya ügyvezetője szerint ők sem tudják kitermelni a folyamatosan emelkedő jogdíjakat.

Mint a silverstone-i pályát igazgató Paul Allen a Telegraphnak elmondta, minden évben bankgaranciát kell kapniuk a futam megrendezéséhez, de elképzelhető, hogy ez az idén nem lesz lehetséges, mert a jegybevételekből alig tudják kitermelni a jogdíjat, és egy ipari terület eladása után annak a bérleti díjából sem részesülnek. Amennyiben a bank nem szavatolja Ecclestone számára a kifizetést, az F1 ügyvezetője már jövőre felmondhatja a Brit Nagydíj egyébként 2026-ig érvényes szerződését.

Fesztiválhangulat volt Silverstone-ban, a közönség viszont nem termel elég bevételt Forrás: Daimler

„Garantálhatom-e a verseny jövőjét? Nem” – mondta Allen. „Szívemre-e tehetem a kezemet, és mondhatom-e Ecclestone úrnak, hogy ne aggódjon, a pénze biztonságban van a következő tíz évre? A válasz erre is nem. Ha fel kellene mondani a szerződést, az szomorú lenne Silverstone, az egész autósport, és különösen Nagy-Britannia számára” – jelentette ki Allen. Felvetette azt is, hogy a létesítményt el kellene adni valakinek, aki a befektetés után nyereségesen tudná működtetni.

A pálya jelenleg a Brit Autóversenyzői Klub (BRDC) tulajdonában van, és a becslések szerint nagyjából 16 millió fontot (kb. 6,8 milliárd forint) fizet Ecclestone-nak a versenyért, ráadásul ez a díj évente 5%-kal emelkedik, a bevételek viszont stagnálnak. „Ha árat emelünk, kevesebben jönnek el” – mondta Allen. „Minden évben többet költünk, a pálya befogadó képessége viszont véges, így egyre nehezebb a dolgunk.”

Nem tudni, mi lesz

Silverstone-ban a 2015-ös verseny során 63%-kal magasabb nézőszámot regisztráltak a tavalyinál, és az idén már 25 ezer jegyet eladtak a tavaly ilyenkori 9 ezerhez képest, a növekvő jogdíjakkal mégsem tudnak lépést tartani. Ecclestone nem rejtette véka alá, hogy a Brit Nagydíj jövője is veszélybe kerülhet, amennyiben a pálya nem képes kitermelni a szerződésben meghatározott jogdíjat.

„Van egy záradék a szerződésünkben, amely lehetővé teszi számunkra, hogy 2016-ban felmondjuk, és nem tudom, hogy jövőre is lesz-e verseny” – mondta Ecclestone a Forbesnak. „Akkor fizetnek majd az idei versenyért, mert ezt lehetővé tettem számukra. Egyébként már korábban lehúzták volna a rolót” – jelentette ki.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!