Vágólapra másolva!
A spanyolt rettentően bosszantja, hogy a többiek még csúszkálva is megelőzik őket a kanyarokban, de optimistán látja a jövőt. Ron Dennisnek nem tetszettek Alonso futam közbeni megjegyzései, de nem haragszik rá. Azt állítja, mindkét pilóta marad a 2016-os szezonra.

Bár a Japán Nagydíjon mindkét McLaren-Honda célba ért, és Fernando Alonso csak egy hellyel maradt le az utolsó pontszerző pozícióról, a versenyzők rendkívül csalódottan nyilatkoztak a futam után. Alonso már a futam közben sem tudta magában tartani a keserűségét: többször is szidta a gyenge a Honda motorokat a csapatrádión, miután a riválisai könnyedén megelőzték őt.

Alonso először „rendkívül kínosnak" minősítette a Honda teljesítményét, majd mérgesen kiabálva nyilvánosan „GP2-es motornak" nevezte a japánok erőforrását. Az autóból kiszállva már diplomatikusabban nyilatkozott, de nem tagadta, hogy a jelenlegi helyzetet nagyon bosszantónak tartja.

„A pályán most valóban nincs sok okom az örömre: az egyenesekben simán elmennek mellettünk a többiek, és a kanyarokban is, pedig még hibáznak is közben – elfékezik magukat, sokkal jobban csúszkálnak, mint mi, és mégis megelőznek minket" – nyilatkozta. „Ilyenkor tényleg kínosan érezzük magunkat, mert a többiek lehetetlen módon előznek meg minket."

Alonso azonban a nyilatkozatai alapján továbbra is rendületlenül hisz benne, hogy a McLaren sorsa hamarosan jobbra fordulhat. „Ez az egyetlen csapat, amely a jövőben felveheti a versenyt a Mercedesszel" – jelentette ki. „Most még nincsenek ehhez megfelelő eszközeink, de nagyon keményen dolgozunk, és mindenki bízik benne, hogy jövőre sok problémánkra megtaláljuk a megoldást."

Alonso megpróbál optimista maradni Forrás: AFP

A kétszeres világbajnok megerősítette, hogy elkötelezett marad a csapat mellett, és „az a szándékom, hogy jövőre is náluk versenyezzek." Amikor azonban a BBC egyértelműen rákérdezett, hogy 2016-ban is az F1 mezőnyében látjuk-e, egy „nem tudom" volt a válasz. A spanyol mindenesetre pozitívumot is talált a japán futamban. „Kicsit lehetnénk versenyképesebbek, de a szingapúri kettős kieséshez képest egyértelműen javultunk, megoldottuk a túlmelegedéssel kapcsolatos problémákat."

Érthető Alonso kifakadása

A verseny után a McLaren versenyigazgatója, Eric Boullier semmilyen megjegyzést nem fűzött Alonso kritikájához, a vezérigazgató Ron Dennis viszont elismerte, hogy a Honda saját pályáján „nem kellett volna ilyeneket mondania." Hozzátette azonban, hogy megérti a pilóta dühét.

„Ő az a típusú versenyző, akinek szüksége van az adrenalinra, a szenvedélyre. Most minden frusztrációját kiadta magából, persze ezt nem a Honda otthonában kellett volna megtennie. A megjegyzései nem voltak építő jellegűek, de nem mondanám, hogy különösebben mérges lennék rá" – nyilatkozta Dennis.

Dennis szerint a Honda „nagyon keményen és elkötelezetten" dolgozik az F1-es projekten, és „nem felejtették el, hogyan kell nyerni". „Most valóban hátrányban vagyunk, de biztos vagyok benne, hogy eljutunk a győzelemig" – jelentette ki, és hozzátette, ebben egy új szponzor is a segítségükre lehet, amelyet már a jövő héten be fognak jelenteni. „Egy nagyon jó támogatóról van szó" – mondta.

A McLaren megtartaná a versenyzőit

Dennis ráadásul a versenyzők jövőjére vonatkozó faggatózás után egyértelmű „igennel" válaszolt arra a kérdésre, hogy jövőre is Alonso és Button vezetik-e a McLaren autóit. „Opciónk volt arra, hogy felbontsuk a kétéves szerződésünket Jensonnal, de a hét elején elmondtam neki, hogy ez nem fog megtörténni. Szerintem örült neki, korábban is közölhettem volna vele" – mondta. „Szeretnénk, ha mindketten nálunk maradnának, ilyen egyszerű a helyzet. Egy nagydíj után mindenki az érzelmektől fűtve nyilatkozik, de biztos vagyok benne, hogy előbb-utóbb győztes csapatunk lesz."

Button csak a 16. helyen ért célba a Japán Nagydíjon, pedig úgy érzi, az utolsó etapig viszonylag jól alakult a versenye. „Az utolsó bokszkiállásomnál (Marcus) Ericsson elém került, és mivel nem tudtam megelőzni, véget is ért a versenyem, mindenki elment mellettem" – bosszankodott a brit, aki a verseny utáni interjúban továbbra sem volt hajlandó elárulni, hogy az F1-ben marad-e. „Most úgy kell versenyeznünk, mintha egy szamurájnak kellene kard nélkül harcolnia."

„Nagyon nehéz helyzetben vagyunk, hiszen ahhoz szoktunk hozzá, hogy csatázhatunk a többiekkel. Most viszont esélyünk sincs harcolni" – tette hozzá. „Még rengeteg dolgunk van, de a csapat bízik benne, hogy jövőre jobb lesz az autó."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!