Vágólapra másolva!
Susie Wolff és az Egyesült Államokban versenyző Danica Patrick is úgy véli, lemaradtak az F1-ben való versenyzés lehetőségéről. Wolff elismerte, nem várhat örökké, az IndyCarban és a NASCAR-ban is sikeres Patrick viszont jól érzi magát Amerikában, és már nem hajszolja az F1-es álmot.

A nők szerepe a különböző motorsportokban az idén kiemelt jelentőséghez jutott, elsősorban az F1-es tesztpilótai munkakörben alkalmazott Susie Wolffnak köszönhetően. A XXI. század női úttörője viszont alighanem az USA-ban versenyző Danica Patrick volt, sorsuk viszont azonos: a héten mindketten úgy nyilatkoztak, lassan lemondanak az F1-es versenyzői bemutatkozás álmáról. Wolff ezt a pilótapiac helyzetével indokolta.

„Nem várhatok örökké, hogy esélyem legyen” – mondta a CNN-nek a 32 esztendős pilóta. „Nem úgy tűnik, hogy sok lehetőség adódik a következő évben, hogy a rajtrácsra juthassak. A télen át kell gondolnom a helyzetet, mert vagy megjön az áttörés vagy nem” – mondta. „Nagyon elszánt vagyok, de ugyanakkor a valós képet is látom. Nehéz dolgom lesz, nagyon nehéz” – ismerte el.

Susie Wolff a télen válaszút elé kerül Forrás: Williams F1

Wolff 2014-ben 22 év után az első női pilóta volt, aki F1-es versenyhétvégén részt vehetett, de csupán szabadedzésen ülhetett autóba, és azóta is csak tesztnapokon, és elvétve néhány pénteki edzésen kaphatott esélyt a bizonyításra. Az idén márciusban kerülhetett volna a legközelebb ahhoz, hogy a Williams versenyre is benevezze, de a csapat végül leigazolta Adrian Sutilt arra az esetre, ha Valtteri Bottas hátsérülése miatt nem tud autóba ülni. Ezzel egyértelműen tudatták Wolffal, hogy versenyzőként nem számítanak rá.

„Elsőre Valtteri miatt aggódtam, mert jó barátom, de egoista versenyzőként a második gondolatom az volt, hogy ’oké, és akkor lehetőséget kapok?’” – mondta a skót pilóta. „Sokat beszéltek erről a médiában. Adrian nem is vezette vagy tesztelte az autónkat, úgyhogy nagy hűhó lett belőle, végül is semmiért. Természetesen nem esett jól számomra, amikor Adriant bejelentették, de eltökéltebbé tett, hogy jó munkát végezzek, amikor autóba ülhetek.”

Az F1 nem tud mindent megadni

Sokan már évekkel ezelőtt arra számítottak, hogy Danica Patrick, az első nő, aki az IndyCarban futamot nyert és a NASCAR legmagasabb osztályában szintén elsőként pole pozíciót ért el, hosszú idő után első nőként az F1-ben is bemutatkozhat. Patrick ráadásul a jövőre F1-es istállót indító Gene Haas csapatánál versenyez a tengerentúlon, de korábban Bernie Ecclestone-nak kijelentette, hogy nem tervez változtatni, és megerősítette: talán soha sem merül fel újra az F1-es részvétel lehetősége.

„Kezdek öreg lenni ahhoz, hogy újra meg újra pályát módosítsak, és nem is vágyom arra, hogy valami másba kezdjek bele” – nyilatkozta. „A barátaim és a családom körében élek, nemzetközi szinten versenyzek, és ezt az F1 szerintem nem igazán tudná biztosítani nekem. Néhány évig éltem Angliában, és csak az F1-re gondoltam, de amikor hazatértem az Államokba, rájöttem, hogy itt akarok élni. Soha nem lehet kizárni semmit, de most itt vagyok boldog” – foglalta össze.

Danica Patrick lemond az F1-ről Forrás: AFP

Patrick kitért arra, hogy az USA-ban sem könnyű nőként érvényesülni a motorsportokban, de szexizmussal annak ellenére sem találkozott, hogy a korábbi hétszeres NASCAR bajnok, Richard Petty egyszer azt mondta, Patrick csak akkor nyerhet futamot „ha mindenki más otthon marad”, és „ha férfi lenne, senki észre se venné, hogy a pályán van.” Ő viszont úgy véli, most már lepereg róla, hogy mások mit gondolnak vele kapcsolatban, és hozzászokott a férfiak jelenlétéhez a sportban.

„Nem hiszem, hogy egy olyan korban élek, amiben megtapasztalhattam a szexizmust” – mondta. „Szót értek a srácokkal, mert 10 éves korom óta közöttük mozgok, megértem a gondolkodásukat, és úgy is beszélek velük. Voltak idők, amikor a nőket a bokszba sem engedték be, de én ezt soha sem tapasztaltam. A versenyzést viszont minden szempontból a férfiak uralják, bár manapság a helyzet változik. A fiúk és a lányok mindenféle munkakörben megtalálhatók. Még mindig nem fele-fele arányban, de kezd normalizálódni” – mondta Patrick.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma–1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!