Vágólapra másolva!
A Le Mans-győztes Nico Hülkenberg lesz a Bajnokok Tornájára visszatérő Sebastian Vettel csapattársa Németország színeiben. A jótékonysági rendezvény elnöke szerint Hülkenbergnek nehéz dolga lesz Schumacher pótlásával, aki nagyon hiányzik a résztvevők közül.

A tavalyi távolmaradása, és a törölt 2013-as verseny után Sebastian Vettel visszatér a Race of Champions (Bajnokok Tornája) című jótékonysági rendezvényre, amelyen többféle kategória prominens versenyzői mérkőznek meg egymással különböző autók volánja mögött az egyéni győzelemért, és a Nemzetek Kupájáért. Vettel korábban Michael Schumacher társaként hat alkalommal megnyerte a csapatversenyt, az idéntől viszont példaképe sérülései miatt új partner oldalán méreti meg magát.

Vettel csapattársa a Force Indiánál versenyző Nico Hülkenberg lesz, aki a győzelmével végződött Le Mans-i 24 órás verseny után a Bajnokok Tornáján is pályára lép, Londonban. „Eddig nagyon jól alakul az évem, és izgatottan várom, hogy a Bajnokok Tornáján is bemutatkozzak” – nyilatkozta Hülkenberg. „Mindig is részt akartam venni, de eddig soha sem jött össze, úgyhogy nagyon örülök, hogy csatlakozhatok” – tette hozzá.

Nico Hülkenberg és Sebastian Vettel: Ők is nyerő párost alkotnak majd? Forrás: AFP

Noha Schumacher furcsa módon egyéniben csak az ezüstéremig jutott, Vettellel szinte verhetetlen csapatot alkottak, és közös pályafutásuk során megszakítás nélkül, folyamatosan győztek a Nemzetek Kupáján. „Nyilvánvalóan igen nagy űrt kell betöltenem Michael Schumacher pótlásával, ami egyben óriási megtiszteltetés is. Nagyon örülök, és pozitív vagyok, remek móka lesz Sebbel közös csapatot alkotni, és Németország csapatáért küzdeni” – tette hozzá a Force India pilótája.

Vettel kiemelte, „nagyon szomorú, hogy Michael nem csatlakozhat hozzánk, de távollétében nagyszerű, hogy az idén Nico lesz a partnerem Németország csapatában. Nagyon tisztelem azért, amit a Le Mans-i 24 óráson elért, lenyűgöző rögtön az első alkalommal nyerni. Remek verseny volt, mert bár nagyon hosszú, már az első körtől végig padlógázzal kellett menni. A táv tekintetében a Bajnokok Tornája ennek az ellentéte, biztosíthatom Nicót, hogy pont ugyanannyira igyekezni fogunk.”

Vettel és Schumacher a 2011-es Bajnokok Tornáján: Nyertek Forrás: flohagena.com/Red Bull Content Pool

A RoC képviseletében Fredrik Johansson, a rendezvény elnöke üdvözölte Hülkenberg csatlakozását, de nem feledkezett meg Schumacherről sem, aki korábban Ferrari és Mercedes-pilótaként, majd visszavonulása után is részt vett a közönséget és a versenyzőket egymáshoz közelebb hozó, emellett az agyi és gerincvelő rendellenességek kutatását támogató eseményen.

„Ha Nico egy másik országból származna, már sokkal korábban bemutatkozott volna a Bajnokok Tornáján, de a német csapat régóta Michaelről és Sebről szólt” – mondta a társszervező. „A RoC-nál mindenkit elszomorít, hogy Michael hiányozni fog a síbalesete utáni rehabilitációja miatt, de Nico első osztályú beugró lesz helyette” – jelentette ki.

Häkkinen csodát remél

Eközben részletes blogbejegyzésben idézte fel az F1 történetének egyik leghíresebb előzését Mika Häkkinen, aki a McLaren versenyzőjeként a 2000-es Belga Nagydíjon orozta el a győzelmet Schumacher elől, miután a Kemmel egyenesben Schumacher a pálya külső, ő maga pedig a belső oldalán előzte meg a lekörözött Ricardo Zontát. Bár a finn pilóta manővere mesteri volt, Häkkinen nem feledkezett meg legnagyobb ellenfelének elismeréséről sem.

„Nagyon élveztem az F1-es pályafutásomat, és ennek egyik fénypontja a Michaellel való rivalizálásom volt. Tiszteltem őt, és szerintem ő is engem. Keményen versenyeztünk, de általában sportszerűek voltunk” – írta a finn, aki nem neheztel Schumacherre, amiért a 2000-es Belga Nagydíjon egyszer a fűre is leszorította. „Lenyűgözően küzdő ellenfél volt, de ezt minden nagy bajnokról el lehet mondani. Nem lehet hét világbajnoki címet nyerni érző szívvel, és Michael soha nem is volt ilyen, de remek versenyző volt, tulajdonképpen a sport történetének egyik legjobbja” – jelentette ki.

Häkkinen és Schumacher a belgiumi dobogón, 2000-ben Forrás: AFP/Patrick Hertzog

Häkkinen két világbajnoki címet nyert Schumacher ellen, így 2000-ben, a német harmadik győzelme idején körülbelül ugyanolyan sikeresek voltak, a Ferrari lehengerlő gépezete viszont még csak ekkor indult be igazán, ez tette lehetővé, hogy Schumacher és csapata zsinórban öt egyéni, és (1999-től) hat konstruktőri diadalt arasson. A német expilóta egy síbalesetben 2013-ban életveszélyes síbalesetet szenvedett, azóta a világtól elzártan él.

Utószavában Häkkinen reményét fejezte ki, hogy Schumacher állapota továbbra is javulni fog: „Reménykedek és imádkozok, hogy a bíztató jelek továbbra is megmaradnak. Versenyezni már soha sem fog, talán járni sem, lehet, hogy beszélni sem, de képes lehet rá. Néha történnek csodák, és őszintén remélem, hogy Michaellel is megtörténik hamarosan. Küzdj továbbra is öreg barátom!” – üzent Häkkinen.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma–1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!