Ricciardo azt hitte, az idén a bajnoki címért harcolhat

F1 - CHINA GRAND PRIX 2015 CIRCUIT f1 Formula One FORMULE 1 FORMULE UN GP Grand Prix CHINE MONOPLACE Race TRACKS RICCIARDO daniel (aus) red bull renault rb11 ambiance portrait, forma-1, kínai nagydíj, sanghaj
RICCIARDO daniel (aus) red bull renault rb11 ambiance portrait during 2015 Formula 1 FIA world championship, China Grand Prix, at Shanghai from April 9th to 12th. Photo Frederic Le Floch / DPPI
Vágólapra másolva!
A háromszoros futamgyőztes nehezen dolgozta fel, hogy a tavalyi sikerek után az idén a dobogós helyek megszerzésére is csak ritkán van esélye, de idővel új motivációt talált az F1-ben. Elismeri, könnyebb formában lenni, ha az ember sikeres.

A tavalyi szezon egyik sikertörténete Daniel Ricciardo nevéhez fűződik, aki meglepetésre három futamgyőzelmet is szerzett, és legyőzte a pontversenyben négyszeres világbajnok csapattársát, Sebastian Vettelt. Ricciardo a sikerek után még előrébb szeretett volna lépni, de 2015-ben a Red Bull volánja mögött nincs reális esélye további futamok megnyerésére. Elismeri, többre számított a szezonkezdet előtt.

„Igazából az eddig nem volt valami könnyű” – mondta az Autosportnak a szezon eddigi alakulásáról. „Jó formában kezdtem a szezont, és készen álltam arra, hogy a bajnoki címért küzdjek. Mentálisan felkészültem erre. Még néhány verseny után is úgy gondoltam, hogy odaérhetünk, de Magyarország előtt egyáltalán nem javult a helyzet, és ehhez mindenképpen alkalmazkodnom kellett.”

Az idei év nem csak a mosolygásról szól Forrás: Renault Sport/DPPI/Frederic Le Floch

A Red Bull elsősorban az eleinte megbízhatatlan, és továbbra is erőtlen Renault motor, valamint a korábbiaknál kevésbé hatékony autó miatt is visszaesett a mezőnyben, és csupán Monacóban, illetve a szerencsével dobogós helyeket is hozó Hungaroringen emlékeztettek korábbi versenyképességükre. A küszködés kissé el is kedvetlenítette a mindig mosolygó Ricciardót, akit új csapattársa, Danyiil Kvjat is megszorongat. A nehézségek közepette viszont továbbra is a legjobb teljesítményre törekszik.

„Ez nem azt jelenti, hogy változtatnom kellett azon, amit a volán mögött teszek, hanem a teljes hozzáállásomat kellett átalakítanom. Az embernek koncentráltnak kell maradnia, és motivációt kell találnia akkor is, ha tudja, hogy csak a 6. helyet érheti el. Persze még mindig nagyon motivál a versenyzés, de az nyilvánvaló, hogy sokkal egyszerűbb elszántnak lenni, amikor az ember a győzelmekre hajt” – magyarázta.

A Hungaroringen jó formában volt, végül a 3. lett Forrás: AFP

Ricciardo számára a Kanadai Nagydíj hozta el a mélypontot, ahol az első F1-es győzelmének évfordulóján lekörözte egy Williams. Az ausztrál elismerte, hogy a kiábrándultság a teljesítményét is befolyásolta, de rendezte sorait, és megértette, hogy az autó versenyképességétől függetlenül is számít, hogy mit tud kihozni a helyzetből.

„Nyilvánvalóan volt néhány pillanat az idén, amikor felbosszantott” – mondta a helyzetről. „Néha elérzékenyültem, úgyhogy vissza kell térnem az alapokhoz, és biztosan elvégezni mindent, ami a feladatom. Ugyanazokra a dolgokra kell koncentrálni. Ha az autó csak a 6. helyhez elég, akkor legalább a 6. helyet meg kell szereznem” – jelentette ki. Ricciardo jelenleg a Mercedes, a Ferrari és a Williams pilótái mögött a 7. az összetettben, 6 ponttal előzi meg az őt követő csapattársát.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma–1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!