Vágólapra másolva!
Szerinte az új rajtprocedúra nem fog azonnal működni, ezért további szabályváltozásokra lehet szükség. Rosberg örül, hogy ezentúl csak a pilótákon fog múlni a rajt sikeressége.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) a silverstone-i verseny után tájékoztatta a csapatokat, hogy az augusztus végi Belga Nagydíjtól kezdve új szabályok vonatkoznak a futamok rajtjaira. A pilóták ezentúl sokkal inkább magukra lesznek utalva az indulásoknál, betiltották ugyanis a rajtautomatikát, és a rádión is sokkal kevesebb instrukciót kaphatnak.

Rob Smedley és Romain Grosjean nemrég elmondta, az új szabályoknak szerintük nem lesz nagy jelentősége, hiszen a pilótáknak lényegében ugyanazt a procedúrát kell követniük a jövőben is. Lewis Hamilton azonban úgy véli, a versenyzők dolga jócskán nehezebb lesz, ami problémákhoz is vezethet a versenyek elején.

„Kiszámíthatatlanabb rajtokra számítok. Szerintem rosszabb lesz a helyzet, de ilyen a versenyzés" – nyilatkozta Hamilton még a Hungaroringen. „Szerintem alábecsülik, milyen fontos része a rajt a versenyeknek."

Hamilton a legutóbbi három versenyen visszaesett a rajtnál Forrás: AFP

Hamilton alapvetően jónak tartja, hogy a rajtoknál is nagyobb szerep jut majd a pilótáknak, de szerinte a kezdeti tapasztalatok után finomítani kell majd a szabályokon. „Lehet, hogy nem változnak a rajtok, de az is lehet, hogy katasztrofálisak lesznek. Ki tudja, talán több irányváltoztatást is láthatunk majd" – mondta brit, aki a legutóbbi három versenyen rendre pozíciókat vesztett a rajt után. „Én arra tippelek, hogy először nem fog működni, és újabb változásokra lesz szükség. Az alapötlet viszont jó"

Rosberg örül a változásnak

Csapattársa, Nico Rosberg nem aggódik a nehezebb rajtok miatt, szerinte szükség volt a szabályváltozásra. Tisztában van azzal is, hogy ezentúl nagyobb lesz a pilóták felelőssége, és a rossz rajtjaikat nem foghatják műszaki hibákra.

„Szerintem jó ötlet, mert teljes mértékben a kezünkbe kerül az irányítás, 100 százalékban a versenyzőn múlnak majd a rajtok" – magyarázta. „A pilótán múlik majd, hogy jól vagy rosszul rajtol. Szerintem ez mindenképpen jó, hiszen változatosabbá teheti az indulásokat. A rajt fontos szakasza a versenyeknek, és az utóbbi időben is többször láthattuk, hogy megkavarhatja a versenyeket."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma–1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!