Vágólapra másolva!
Az első körökben még a tiszteletadás hatása alatt versenyzett, csapatfőnöke szerint ez meg is látszott a teljesítményén. A pilóták elismerték, hogy nehéz volt a megemlékezés után autóba ülni, de tudják, hogy ezt kellett tenniük.

Noha Danyiil Kvjat a Magyar Nagydíjon megszerezte Forma-1-es pályafutása első dobogós helyezését, a verseny szakasza nem alakult túl jól számára: az első kanyarban blokkolta a kerekeit, ami később kellemetlen vibrációkhoz vezetett, majd beragadt Nico Hülkenberg Force Indiája mögé. Később a csapata arra kérte, hogy engedje maga elé a gyorsabbnak tűnő Ricciardót, amire a fiatal orosz mérgesen reagált, és káromkodott is a rádióban.

A verseny után a Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner elmondta, Kvjatra komoly hatással volt a verseny előtti megemlékezés, amikor a pilóták összekapaszkodva, néma csendben tisztelegtek a múlt kedden elhunyt versenyzőtársuk, Jules Bianchi előtt.

„Néztem őt a verseny előtt, és látható volt, hogy a megemlékezés elég nagy problémákat okozott nála – amikor beszállt az autójába, akkor is elérzékenyült" – nyilatkozta Horner. „A tiszteletadás elég sok pilótára komoly hatással volt, de Danyiil különösen nehezen viselte. Szerintem beletelt néhány körbe, mire megnyugodott, és a versenyre tudott koncentrálni."

Az első körök nehézségei után Kvjat végül dobogóra állhatott Forrás: AFP

Mindenkinek nehéz volt

Horner hozzátette, a pilóták méltó módon emlékeztek meg Bianchiról, és annak is örült, hogy egy izgalmas versennyel búcsúztak a francia versenyzőtől. Hasonlóan nyilatkozott Fernando Alonso is, aki szerint „nehéz volt autóba ülni a megemlékezés után, de végül mindenkinek jót tett, hogy újra versenyeztünk."

„Kiváltságosok vagyunk, hogy ezt a sportot gyakorolhatjuk, és mindannyian imádunk versenyezni" – mondta. „Jules is azt szerette volna, hogy ma egy szórakoztató versennyel emlékezzünk meg róla. Ez volt a legjobb, amit tehettünk."

„Szerintem ez mindenkinek nehéz volt, főleg azoknak, akik közel álltak hozzá" – erősítette meg Felipe Massa is, aki a Ferrarinál éveken keresztül együtt dolgozott Bianchival. „Én is rá gondoltam, és megpróbáltam mindent beleadni. Sajnos nem sikerült jó eredményt elérnem."

A verseny után Sebastian Vettel is Bianchinak ajánlotta a győzelmét, és a két Red Bull-pilóta is megemlékezett róla a dobogón. „Jules-nek köszönhetem ezt az eredményt, hiszen a verseny előtt rá gondoltam, és még elszántabban ültem autóba" – mondta Ricciardo. „Körülbelül egyidősek voltunk, ezért láttam őt felnőni, és láttam, milyen keményen küzdött azért, hogy felérjen a csúcsra. Ma megpróbáltam én is hasonlóan tenni."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma–1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!