Vágólapra másolva!
A mogyoródi pályán másfajta terhelés éri az autókat, mint a többi versenyhelyszínen, ezért törött el a lengőkar a Force India felfüggesztésében. A borulással végződött pénteki baleset Pérez egész hétvégéjét befolyásolja.

Sergio Pérez látványos, de szerencsés kimenetelű balesetet szenvedett a pénteki első szabadedzésen, miután a 11-es kanyar után elvesztette az uralmát az autója felett, majd a biztonsági korláttal való ütközés után fel is borult az autója. Azonnal látszott, hogy a balesetet a jobb hátsó felfüggesztés sérülése okozta, a Force India pedig szombatra azt is kiderítette, miért hajlott el az alsó lengőkar.

"A hibát az okozta, hogy ezen a pályán másfajta terhelés éri az autókat, mint bármelyik másik helyszínen" - magyarázta a Force India ügyvezetője, Otmar Szafnauer az Autosportnak. "A kerékvetők barázdái itt olyan hosszúak, hogy ha végighajt rajtuk egy autó, olyan erős rezgés és terhelés éri őket, amilyet máshol nem tapasztalunk."

Pérez az időmérőn is küszködött a pénteki baleset miatt Forrás: AFP/Ferenc Isza

Szafnauer szerint a Force India versenyzői továbbra is ráhajthatnak a kerékvetőkre, de ezentúl óvatosabbnak kell lenniük. Az újabb baleset veszélyét azonban csökkentették, hiszen szombat reggelre módosították a felfüggesztést. "Ráhajthatnak, de túl hosszú ideig nem érdemes rajtuk maradni" - mondta. "Most egyébként jelentősen megerősítettük őket, miután a központban is teszteltük ezt a megoldást."

Elvesztek az új fejlesztések

A Force Indiák a pénteki második szabadedzést is kihagyták, ami az időmérős teljesítményükre is negatív hatással volt, Pérez ráadásul a versenyen is hátrányba kerül a baleset miatt. A Force India ugyanis új padlólemezt és első szárnyat hozott a Hungaroringre, de pótalkatrészeket nem volt idejük legyártani belőle, ezért a mexikóinak vissza kell térnie a Silverstone-ban használt verziókhoz.

"Volt már könnyebb hétvégém is. A pénteki edzések előtt nagyon optimista voltam, de a baleset nagy hatással volt a programunkra" - mondta Pérez. "A fejlesztéseink közül is elvesztettünk néhányat, pedig nagyon jól működtek, és jelentős javulást hoztak."

Pérez a 13., csapattársa, Nico Hülkenberg pedig a 11. helyről kezdheti meg a Magyar Nagydíjat.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!