Vágólapra másolva!
Elvileg nem küldhették volna ki a szerelőiket a bokszutcába feleslegesen, de a Williamsnél úgyis csak nevettek az olcsó trükkön.

A Brit Nagydíj első etapjában zajló pókerjátszma részeként a Mercedes a 14. körben pár másodpercre kiküldte a bokszutcába a szerelőit, hátha sikerül elhitetnie a Williamsszel, hogy kereket akar cserélni valamelyik autóján. Ekkor ugyanis Lewis Hamilton és Nico Rosberg még be volt ragadva Felipe Massa és Valtteri Bottas mögé – a Williamsnél azonban nem sétáltak bele a csapdába.

– írta a BBC szerint az olcsó trükkre reagálva SMS-ben Susie Wolff, a Williams tesztpilótája a férjének, Toto Wolffnak, aki történetesen nem más, mint a Mercedes csapatfőnöke. Ő elismerte, hogy „megpróbáltunk játszadozni velük, de nem jött be."

„Tudjuk, hogy a Williams nem képes sokáig életben tartani a gumijait, ezért reméltük, hogy egy korai kiállásra kényszerítve őket gondokat tudunk okozni nekik" – tette hozzá Wolff. „Mindegy, legalább gondoskodtunk a szórakoztatásról."

Hamilton az újraindításnál nem tudott Massa elé kerülni Forrás: AFP/Ben Stansall

Habár ez a kísérletük nem jött be, a Mercedesnek 5 körrel később mégiscsak sikerült a Williamsek elé vágnia a bokszban Hamiltonnal. A grove-i istálló technikai igazgatója, Pat Symonds elismerte, hogy meg kellett próbálniuk túljárni a Mercedes eszén, de megjegyezte azt is, hogy

A csapatok ugyan nem állandó jelleggel, de régóta használják ezt a trükköt, pedig a Forma-1 Sportszabályzatának 23.11-es cikkelye valóban kimondja: „A személyzet csak közvetlenül azelőtt mehet ki a bokszutcába, hogy el kell kezdenie az autón dolgozni, és a munka végeztével azonnal vissza kell térnie" a garázsba.

A BBC szakkommentátoraként dolgozó David Coulthard rámutatott, hogy ennek biztonsági okai vannak. A szerelőknek „kifejezetten azért, hogy tőrbe csalják a riválisokat, nem szabad kint tartózkodniuk" – mutatott rá.

Ami azt illeti, a Mercedes húzását egyesek nem szellemesnek, hanem sportszerűtlennek tartották, és úgy vélték, a csapatnak szerencséje van, hogy nem büntették meg a fenti szabály megszegéséért.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!