Vágólapra másolva!
Elismeri, hogy a Ferrari Silverstone-ban nem volt elég gyors, de azt mondja, a 3. helyet így sem ajándékba kapták. Räikkönen úgy érzi, túl lassúak voltak az egyenesben.

Sebastian Vettel a Brit Nagydíj 43. körében csak az 5. helyen haladt, és hátulról még Danyiil Kvjat is közeledett hozzá a Red Bull-lal. Ám a győztes Lewis Hamiltonhoz hasonlóan éppen közvetlenül azelőtt állt ki a bokszba intermediate gumikért, hogy erősebben kezdett volna esni az eső, s mivel a Williamsek csak egy körrel később cseréltek kereket, hirtelen előttük találta magát.

Vettel egy ügyes húzásnak köszönheti a dobogós helyét - katt a galériához! Forrás: Ferrari

Bár elismerte, hogy az eső a segítségére sietett, Vettel hangsúlyozta, hogy a dobogós helyezése nem „karácsonyi ajándék" volt. „Nem a Mikulás hívott be a bokszba" – mutatott rá. „Mi döntöttünk a kiállás mellett, és erre kevesen éreztek rá jól. Mi igen. Ennek köszönhetjük az eredményt."

A német versenyző hozzátette, hogy ő szánta el magát a kerékcserére.

„A Chapel kanyarból kigyorsítva érzékeltem, hogy erősödött az eső. Az előző körökben is végig vizsgálgattam a felhőket, és úgy gondoltam, ez lesz az a kör" – mondta. „Már rendesen esett, nemcsak szemerkélt."

Noha a Ferrari az ügyes stratégiai húzásnak köszönhetően Monaco óta először végzett a legjobb három között, Vettel azt mondta, nem volt jó hétvégéjük Silverstone-ban. Szerinte a Red Bull is fejlődött, és „a Williams tempója a szombati időmérőn, aztán vasárnap is meglepett minket. Nem hiszem, hogy visszaléptünk, csak ezen a hétvégén egyszerűen nem találtuk meg a helyes irányt."

A pohár félig üres

„Félig üresnek" nevezte a poharat a Ferrarit irányító Maurizio Arrivabene is, aki nem tagadta, hogy száraz pályán „teljesen más lett volna az eredmény." Az eső első eleredése előtt az akkor az 5. helyen álló Kimi Räikkönen már 17 másodperccel volt lemaradva a 4. helyezett Nico Rosbergtől, és Arrivabene úgy vélte, „túl lassúak voltunk az egyenesekben, de ezzel nem nyertünk semmit a gyors kanyarokban sem."

Räikkönen szintén a gyenge végsebességet tartotta a Ferrari fő problémájának.

Ő a rajtnál hátraesett Nico Hülkenberg Force Indiája mögé, amelyet csak egy korai kerékcserével tudott megelőzni. „Az első etapban gyorsabbak voltunk nála, mégsem tudtam elé kerülni" – magyarázta a finn. „Egyszerűen nem volt meg hozzá a tempónk az egyenesekben, ahol reális esély lett volna az előzésre. Az autónk egyébként jól ment. Jobbnak éreztem, mint tegnap, csak éppen a köridők nem jöttek valamiért."

Räikkönen túl korán váltott intermediate gumikra - katt a galériához! Forrás: AFP/Ben Stansall

A hétvége korábbi részéhez hasonlóan Räikkönen ezúttal a versenyen is sokáig Vettel előtt haladt, aki azonban a félig nedves pályán elment mellette. A finn ekkor, a 38. kör végén úgy döntött, intermediate gumikra vált, ám ez súlyos következményekkel járt: az aszfalt még túl száraz volt, és ő visszaesett a 8. helyre, sőt később egy újabb kiállásra is kényszerült. „Azt hittem, tovább fog esni, de így négy körrel korábban cseréltem kereket a kelleténél" – ismerte el. „Rossz lépés volt, valamit azonban meg akartunk próbálni."

Mivel csak nyolcadikként ért célba, Räikkönen visszaesett az egyéni tabella 5. helyére, Valtteri Bottas mögé.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!