Vágólapra másolva!
Műszaki hiba, figyelmeztetés szabálysértés miatt, és két, fejlődni vágyó pilóta: így lehetne jellemezni a Mercedes pénteki napját Silverstone-ban, melynek során Rosberg az elromló autójával küzdve is simán gyorsabb volt Hamiltonnál.

Szokatlanul alakult a világbajnoki címvédő Mercedes pénteki napja Silverstone-ban, miután Nico Rosberg annak ellenére is gyorsabb tudott lenni Lewis Hamiltonnál, hogy gyakorlatilag a teljes első szabadedzést ki kellett hagynia a hidraulikus rendszer meghibásodása miatt, ami – szerencséjére büntetlen – váltócserét eredményezett. Rosberg a második edzésen már egyértelműen jobb volt brit csapattársánál, aki azt mondta, reméli, hogy sokat lesz képes gyorsulni szombatig.

„Ha ez nem sikerül, akkor bajban leszünk” – ismerte el a tavalyi győztes. „Nem ez volt a legkönnyebb napunk, de alapvetően rendben volt. A tempónk nem az igazi a hosszabb etapokon, úgyhogy a beállításokon még dolgoznunk kell” – mondta, és kiemelte, hogy az autó általános balanszával elégedetlen.

Hamilton többet ment Rosbergnél, mégis lassabb volt nála Forrás: Daimler

Hamilton a Sky Sportsnak kitért az előző futamon a várakozásoktól elmaradóan működő kuplungra is. Elmondása szerint pénteken „úgy működött, ahogy az első négy versenyen”, de nem akarta elhamarkodottan megerősíteni, hogy az ausztriai probléma megszűnt. Problémából kijutott Rosbergnek is Silverstone-ban: először a komplett sebességváltóját kellett kicserélni, majd a „borzalmas” felváltásokra panaszkodott a rádión.

„Nem vagyok igazán elégedett” – jelentette ki annak ellenére, hogy mindkét edzést az élen zárta, ráadásul Hamilton a délután csak a 4. tudott lenni. „Az autó még mindig össze-vissza viselkedik. Szerintem a pálya állapota nehezítette meg a dolgunkat, különösen azért, mert most sokkal melegebb volt, mint a futamon lesz” – magyarázta a két évvel ezelőtti győztes.

Rosberg kénytelen volt várakozni, amíg a csapat megjavítja az autóját Forrás: Daimler

A Mercedes a pályán kívül is idegeskedhetett, hiszen a szerelők szabályt szegtek, amikor Rosberg bokszba visszaszállított autóján azonnal letakarták a diffúzort és az első szárnyat, gyaníthatóan azért, hogy a sajátos technikai megoldásokat a fotósok ne tudják megörökíteni. Ez fizikailag ép autó esetén tilos a szabályok szerint, hacsak nem biztonsági okokat szolgál, így a csapatot vizsgálat alá vették, végül azonban a Mercedes egy figyelmeztetéssel megúszta a szabálysértést.

Rosberg körülbelül egy órát vesztett a hiba miatt, és további nehézségekre számít Silverstone-ban. „A ma megtalált balansz egyáltalán nem lesz jó vasárnapra. Itt kezdenek el bonyolódni a dolgok, előre kell gondolkodnunk. Azért így is értékes nap volt, sokat tanultunk” – foglalta össze.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!