Vágólapra másolva!
Jobb motorral akár tartósan a 2. leggyorsabb autó is lehetne a Toro Rosso idei autója, véli Max Verstappen és Carlos Sainz, miközben Daniel Ricciardo kénytelen volt elismerni, hogy a Red Bullnak illene jobban szerepelni a faenzai fiókcsapatnál.

Elismerően nyilatkozott Max Verstappen és Carlos Sainz a Toro Rosso idei autójáról, amelyről úgy gondolják, hogy csupán a Mercedes jobb nála, és csak a Renault motor számlájára írható, hogy a Ferrari és a Williams előttük jár. „Amikor összevetem a csapatok adatait nagy sebességnél, szerintem a 2. helyen lennénk” – jelentette ki Verstappen, aki szerint erősebb motorral az autót könnyebben vezethetővé is lehetne tenni.

Csatlakozott csapattársához Carlos Sainz is, aki a Barcelonában gyűjtött adatok alapján biztos abban, hogy egy hatékonyabb erőforrással felvehetnék a küzdelmet a Williamsszel, sőt adott esetben a Ferrarival is. „Minden alkalommal elemezzük a GPS adatokat, és összevetjük magunkat a Ferrarival, a Williamsszel, sőt még a Mercedesszel is” – mondta az Autosportnak. „A barcelonai 3-as és 9-es kanyarban kizárólag a Mercedes volt gyorsabb nálunk. Újoncként nagyszerű érzés, ha csak Nico (Rosberg) és Lewis (Hamilton) diktál jobb tempót.

Sainz szerint néha csak a Mercedes gyorsabb náluk Forrás: GEPA Pictures/Christian Walgram

A Toro Rosso a konstruktőri pontverseny 5. helyét tűzte ki célként a szezon előtt, 19 pontjukkal ettől egyelőre 12 pontra vannak a 8. helyen, köszönhetően a sorozatos motorhibáknak és néhány balesetnek is. Bár a Red Bull elsőszámú csapata 55 ponttal magabiztosan a fiókcsapat előtt áll, a faenzai istálló az idén már többször borsot tört az orruk alá, és Daniel Ricciardo is elismerte, hogy a kis csapat idei teljesítménye felkeltette a figyelmüket.

„Ébresztőt fújtak nekünk” – jelentette ki Silverstone-ban. „Azt tudjuk, hogy lemaradásunk van a motorerő terén, de erre sem hivatkozhatunk” – utalt arra, hogy mindkét istálló ugyanazt a hajtásláncot használja. „Úgy vélem, remek munkát végeznek. James Key is nagyszerűen beilleszkedett hozzájuk az évek során. Gratulálok nekik, az erőforrásaink ismeretében gyorsabbnak kellene lennünk náluk. Nem vagyunk annyira jók, amennyire lennünk kellene.”

Ricciardo szerint jobban kellene teljesíteniük, de optimista a jövővel kapcsolatban Forrás: GEPA Pictures/Andreas Pranter

Ricciardo kijelentette, hogy tudatában vannak a lemaradásuknak, ebből is adódik, hogy a hétvégére ismét új fejlesztésekkel, köztük egy új első szárnnyal készültek. „Nem akarok túlságosan a dolgok elébe menni, de mostantól elkezdhetünk előre nézni” – jelentette ki az ausztrál pilóta, miután Ausztriában az esős első nap ellenére is sikeres tesztet bonyolítottak le. Bár a Renault-t továbbra is kritizálja a csapat menedzsmentje, Ricciardo szerint a Red Bullnál mindenki együttműködik a sikerért.

„Remek látni, hogy most már senki sem mutogat a másikra, hanem mindenki a legjobbat próbálja nyújtani, és a saját fejlesztéseire, illetve a munka minőségének javítására törekszik. Ismét van néhány újításunk. Nem hiszem, hogy ezekkel találunk egy másodpercet, de valamennyit hozhatnak, ami javíthat az eredményeinken. Úgy gondolom, a leglassabb napjaink már mögöttünk vannak, és elkezdhetjük fokozni a tempót.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!