Vágólapra másolva!
A pilóták által végeztetett közvélemény-kutatásban rákérdeztek arra is, hogy kinek, illetve melyik csapatoknak szurkolnak a legtöbben.

Amikor átfogó közvélemény-kutatást végeztetett a Forma-1-ről, a pilóták szakszervezete, a GPDA utánajárt annak is, hogy a közönség melyik versenyzőknek illetve csapatoknak szurkol a legszívesebben. A 217 ezer ember részvételével készült online felmérésben világszerte 194 országból vettek részt, és a mintát feldolgozás előtt reprezentatívvá szűkítették, ezért hű képet fest a viszonyokról.

A résztvevők kb. 80 százaléka állította, hogy nem egy konkrét pilótát követ, és kevesebb mint 10 százalékuk egyetlen istállót. És hogy kik bizonyultak a közönség kedvenceinek? A csapatok között nem született meglepetés: a dobogón a három legnagyobb múltú istálló, a Ferrari, a McLaren és a Williams végzett – annak ellenére, hogy az utóbbi kettő az elmúlt időszakban nem ért el világraszóló sikereket, bár a Williams pályája tavaly óta ismét felfelé ível.

Räikkönent szeretik a legtöbben Forrás: AFP

A versenyzők küzdelme már érdekesebben alakult. Sem a négyszeres vb-győztes Sebastian Vettel, sem a címvédő Lewis Hamilton nem került az első három közé, pedig Bernie Ecclestone szerint a vörös szőnyegen is otthonosan mozgó brit a sport legjobb világbajnoka, mert szerinte mindenhol felismerik.

Ehelyett kiről derült ki, hogy még mindig a legnépszerűbb? Természetesen Kimi Räikkönenről, akivel ezek szerint PR-értékben sokat veszítene a Forma-1, ha az év végén megválna tőle a Ferrari. Mögötte Fernando Alonso és Jenson Button végzett – két világbajnok, akik jelenleg a McLaren versenyképtelen autójában sínylődnek a rajtrács közepén-végén. Egyébként

a kutatás résztvevőinek 86 százaléka azt várja a pilótáktól, hogy „nyitottak és őszinték" legyenek a közönséggel.

A GPDA rákérdezett minden idők legjobbjaira is. Ez a lista nagyjából a várakozásoknak megfelelően alakult: Ayrton Senna, Michael Schumacher és Alain Prost foglalta el az első három helyét.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!