Vágólapra másolva!
A gyújtógyertya meghibásodása miatt kellett korán befejeznie a második edzést, Alonso autójában pedig egy kábelköteggel volt gond délelőtt. A spanyol is számíthat további büntetésekre Ausztriában.

Az Osztrák Nagydíj hétvégéje rendkívül nehezen indult a McLaren számára, pénteken a két autóban egymást érték a különböző technikai problémák. Fernando Alonsónak a délelőtti edzésből kellett több mint egy órát kihagynia, miután már az első ellenőrző köre után gondok voltak az autójával, Jenson Button McLarene pedig délután romlott el.

„Volt néhány problémánk, de szerencsére mindegyiket sikerült megértenünk. A javítások miatt azonban elég sok időt veszítettünk" – mondta a McLaren legújabb fejlesztéseivel köröző Alonso, aki a 16. helyen zárta a napot. „Az első edzésen egy kábelköteg csatlakozási problémája miatt kellett a bokszba hajtanom, utána pedig a váltóval volt gondunk. A második gyakorláson csak elővigyázatosságból álltunk meg, miután Jenson autója elromlott."

Alonso elmondta, a motor fejlesztései miatt óvatosságra törekedtek a pénteki edzéseken, és minden problémát alaposan ki akartak vizsgálni. „Ezért elég kevés kört futottunk, így az új aerodinamikai csomagunkat sem tudtuk alaposan megvizsgálni" – bánkódott. „Remélem, holnap be tudjuk hozni az elvesztegetett időt."

Button is a mezőny végéről kezdi meg az Osztrák Nagydíjat Forrás: AFP

Újabb büntetések

Alonso mindenképpen a mezőny végéről kezdi meg az Osztrák Nagydíjat, mivel a motorjában három elemből is megkapta az idei ötödik darabot, ezért összesen 20 helyes rajtbüntetést róttak ki rá. A McLaren versenyigazgatója, Eric Boullier azonban elárulta, minden mindegy alapon valószínűleg a kinetikus motor-generátort (MGU-K) is kicserélik a hajtásláncában. Ezért már 25 helyes rajtbüntetés járna, amelyet az időmérő után természetesen nem tud letölteni, így a versenyen is újabb szankciók várnak rá.

Büntetést kap Button is, akinek szintén új belsőégésű motort kell az autójába szerelni a szombati edzések előtt. „A gyújtógyertya romlott el az autómban, ezért kellett korán befejeznem a délutáni edzést" – mondta a brit, aki a 18. helyen végzett. „Sok kört nem futottunk, de így is sikerült javítanunk az autónkon a két edzés között, ez mindenképpen pozitívum."

„Holnap nehéz napunk lesz, mert valószínűleg én is büntetést kapok majd. Ha így lesz, akkor szükségünk lesz a Safety Carra ahhoz, hogy újra versenybe kerüljünk, ezért ebben reménykedünk" – magyarázta.

A problémás nap ellenére Boullier biztató jeleket is látott az ausztriai edzéseken, szerinte Fernando Alonso autóján jól működött a rövidebb orrkúp köré épített fejlesztési csomag. „Pontos számokat nem tudok mondani, mert ahhoz nem futottunk elég kört, de a versenyzői visszajelzésekből úgy láttuk, hogy az alkatrészek a várakozásainknak megfelelően működtek" – nyilatkozta a francia.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!