Vágólapra másolva!
A sport anyacégének bevétele az elmúlt tizenöt évben meghaladta a FIFA-ét, ráadásul gyorsabban is nőtt. Az F1 2013-ban 1,7 milliárd dollárt keresett.

A Forbes által végzett kutatás arra jutott, hogy az elmúlt tizenöt évben, pontosabban 1999 és 2013 között a Forma-1-es cégcsoport bevétele nagyobb volt, mint a labdarúgó világbajnokságot is szervező, botrányoktól megtépázott FIFA-é. A megjelölt időszakban a gyorsasági autósport királykategóriájának teljes bevétele mintegy 16,2 milliárd dollárra tehető, és 1999 óta egy évre vetítve az ötszörösére nőtt, míg a FIFA csak megháromszorozni tudta a bevételeit. Közben a középmezőny csapatai folyamatos anyagi nehézségekkel küszködnek.

A Forma-1-es cégcsoport hierarchiájának tetején az offshore paradicsomként ismert Jersey-n bejegyzett Delta Topco áll, amelynek több tulajdonosa is van. A legnagyobb, 35 százalékos rész egy befektetési alapé, a CVC Capital Partnersé, míg a Waddell & Reed nevű amerikai vagyonkezelő 20,9, a 2008-ban csődbement Lehman Brothers egy jogutódja 12,3, Ecclestone családi cége, a Bambino Trust 8,5, maga Ecclestone pedig 5,3 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik. A maradék 18 százalék kisebb befektetőké.

Ecclestone cégcsoportja őrületes pénzt keres Forrás: AFP/Samuel Kubani

A sport bevételei alapvetően hat forrásból származnak. 1) legkisebb részt a pálya melletti elárusító helyek értékesítése teszi ki, utána a következik 2) a GP2-es autók és alkatrészek forgalmazása, 3) az exkluzív vendéglátóegység, a Paddock Club működtetése, 4) a helyszíni hirdetési felületek illetve a szponzori szerződések értékesítése, majd 5) a versenyrendezési, vagyis promóciós díjakból és 6) a közvetítésért kapott jogdíjakból származó bevételek jönnek.

2013-ban – az utolsó olyan évben, amikor az adatok ismertek – így alakultak a Forma-1 bevételei:

Az F1 bevételei 2013-ban Millió USD
Pálya melletti elárusító helyek 33,9
GP2-es autók, alkatrészek 34,1
Paddock Club 87,8
Pálya melletti hirdetések 259
Promóciós díjak kb. 650
Közvetítési jogdíjak kb. 650

Így a Delta Topco teljes bevétele elérte az 1,7 milliárd dollárt. Pedig 1999-ben, a vizsgált időszak elején a Forma-1 akkori anyacégéé, a Formula One Administrationé csak 341,5 millió dollár volt.

Vastagon meggazdagodott

A Forbes elemzéséből kiderül az is, hogy a sport legnagyobb befizetője a német RTL, amely 1991 óta közvetíti élőben a versenyeket, és azóta mintegy 1,4 milliárd dollárt csengetett ki a jogdíjakért. A futamok közül az Ausztrál Nagydíj járult hozzá a legnagyobb mértékben a cégcsoport forgalmához: Melbourne 1996 és 2020 között, ameddig a szerződése érvényes, becslések szerint 712 millió dollárral gazdagítja a Forma-1-et.

És persze nem utolsósorban magát Ecclestone-t. Míg ő 1995-ben a Formula One Promotions and Administration (FOPA) ügyvezetőjeként „csak" 90 millió dolláros fizetést tett zsebre, az évek során összesen mintegy 4 milliárd dollárért adta el az F1-ben szerzett részesedését, ennek ellenére a mai napig ő menedzseli a sorozat napi ügyeit.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!