Vágólapra másolva!
Jenson Button révén a McLaren-Honda megszerezte újkori történetének első pontjait, de az örömük nem felhőtlen, hiszen Fernando Alonso ismét műszaki hiba miatt esett ki.

Halvány reménysugár jelent meg a McLaren-Honda előtt, amely a viszontagságos szezon során először tudott pontot szerezni az F1-ben a speciális karakterű Monacóban. Bár szombaton a Q3-ba még nem tudtak bejutni, Jenson Button a versenyen profitálni tudott az ellenfelek rajtbüntetéseiből és kieséséből. Ám önmagában a McLaren tempója is elegendőnek bizonyult hozzá, hogy a 8. helyen érjen célba.

„Reménykedtünk benne, hogy szerezhetünk egy pontot, és végül 4-et gyűjtöttünk be. Semmiképpen sem számítottam a 8. helyre” – ismerte el Button, akinek kalandos versenye volt. „A rajtnál elvesztettem egy helyet Nico (Hülkenberggel) szemben, de a 3-as kanyarban, még az első kör során körbeautóztam őt, ami jó móka volt. Miután túljutottam Pastor (Maldonadón), egymás után futottam az időmérős köröket, nyomtam, ahogy a csövön kifért. Fizikálisan elég megterhelő volt, de nagyon élveztem.”

Button pontot szerzett, Alonso megint kiesett Forrás: Honda

Fernando Alonso baja is meggyűjt Hülkenberggel: ő össze is ütközött vele, amiért később időbüntetést kapott. Erről viszont a McLaren nem szólt neki, így a kétszeres világbajnok értetlenül figyelte, hogy a szerelők csak késleltetve nyúlnak az autójához, és jogosnak sem érezte az ítéletet. „Nem hiszem, hogy megérdemeltem a büntetést. Abban az adott pillanatban nem tudom, mi mást tehettem volna” – mondta a Mirabeau-ban történt balesetről, amely miatt a Force India a falban kötött ki, bár Hülkenberg folytatni tudta a versenyt.

Nem az ítélet volt viszont a legnagyobb csapás Alonso számára, mivel ismét pontszerző helyről kellett műszaki hiba miatt feladnia a futamot. „Az autó nagyon furcsán kezdett felváltani az utolsó körben, mielőtt megálltam, aztán az első kanyarnál nem működött a fékem. A váltó üresbe kapcsolt, és többé nem tudtam sebességbe rakni. Bosszantó, mert mindketten pontokat szerezhettünk volna” – jelentette ki Alonso, de úgy vélte, még mindig jobb, hogy az idén jönnek elő a hibák, mert így jövőre elkerülhetik őket.

Visszafogottan örül a menedzsment

A McLaren részéről Eric Boullier emlékeztetett: „A szezon elejétől folyamatosan az volt az üzenetünk, hogy hihetetlenül keményen dolgozunk, és a fáradtságos erőfeszítések eredménye a gyors előrelépés”, amit szerinte Button 8. helye is alátámaszt, de „a céljaink sokkal távolabbra mutatnak a 8. helyeknél. Azokat is el fogjuk érni, higgyenek nekem.”

A Hondát képviselő Jaszuhisza Arai kiemelte, hogy a pontszerzés „a csapat munkájának köszönhető, amely az erőforrás vezethetőségére irányult.” A japán szakvezető szerint Button pontjai olyan érzetet keltenek, „mintha most érkeztünk volna a szezon rajtvonalához.” Alonso kiesésének okáról csupán annyit tudott mondani, a hajtás terén merült fel valamilyen probléma, de megjegyezte, hogy a spanyol „biztos volt a pontot érő helyezésben, amikor kihajtott a pályára.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!