Vágólapra másolva!
Csak a mezőny végéről, a bokszutcából rajtolhat Carlos Sainz, miután a Monacói Nagydíj időmérőjén a Q1 során nem állt meg mérlegelésre. Nem látta a lámpát.

Hiába végzett a 8. helyen a Monacói Nagydíj időmérő edzésén, Carlos Sainz kénytelen a bokszutcából megkezdeni a vasárnapi futamot, miután az FIA törölte az eredményeit, mert nem vett részt autójával a Q1 során kötelező mérlegelésen.

Az FIA szúrópróbaszerűen választja ki a versenyzőket, akiknek egy adott pillanatban meg kell jelenniük a mérésen, Sainz ennek nem tett eleget, és az autóján is dolgozni kezdtek, mielőtt a mérlegelésre később sor került. A szövetség ezt így nem fogadta el.

A 8. hely mosolyra adhatott okot Sainznak, de elvették tőle Forrás: DPPI/Florent Gooden

„A versenyző nem állt meg a mérlegeléshez a Q1 során, amikor erre a piros lámpával jelzést kapott” – áll az FIA közleményében. „Az autót nem juttatták vissza az FIA garázsába, és munkát is végeztek rajta. A Forma-1-es sportszabályzat 26.1-es cikkelye szerint a versenyző a bokszutcából köteles rajtolni.”

A döntés súlyos csapás Sainz számára, aki csapattársát megelőzve a 8. helyről indulhatott volna, így viszont kénytelen a mezőny után eredni, és előrejutni egy olyan pályán, ahol gyakorlatilag lehetetlen előzni.

Rossz helyen volt a lámpa

A büntetés kiszabása előtt Sainz elmondta, hogy a bokszutca bejáratánál lévő piros lámpát az autóban ülve nem látja, amikor pedig már észrevette, már késő volt. „A következő alkalommal megálltam a mérésre, és akkor minden rendben volt. Át kellene helyezniük a lámpát, mert őszintén mondom, hogy nem láttam.”

A spanyol pilóta mellett Romain Grosjean is öthelyes rajtbüntetést kap egy korábbi sebességváltó-csere miatt, ő a 11. helyét veszti el, így Jenson Button az idei szezon során először a legjobb 10 között rajtolhat el a McLarennel.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!