Vágólapra másolva!
Újabb jogi procedúra vár Bernie Ecclestone-ra, akivel szemben ezúttal a brit adóhivatal kezdeményez eljárást. Úgy vélik, egy 2008-ban kötött megállapodása érvénytelen, az F1 ügyvezetője erre beperelte őket.

Bernie Ecclestone tavalyi, müncheni perében napvilágot látott információkra hivatkozva a brit adó- és vámhivatal (HMRC) érvénytelennek tekint egy 2008-ban kötött megállapodást, mert úgy vélik, az F1 ügyvezetője visszatartott információkat előlük. Az ügyben eljáró bíró, Kenneth Parker egy nemrég lezajlott meghallgatáson elmondta, „az (Ecclestone-tól) elvárt adók és járulékok túllépik az 1 milliárd fontot.”

A brit üzletember tavaly igen nehéz helyzetbe került, mert vesztegetés vádjával bíróság elé állították Münchenben, de az ottani jogszabályok adta lehetőséggel élve 100 millió dolláros birsággal elkerülte a börtönbüntetést. A megítélésén viszont így is komoly csorba esett, mert az ártatlansága nem nyert bizonyítást, és sokan úgy vélik, hogy gyakorlatilag kivásárolta magát a büntetés alól.

Ecclestone hagyományos karácsonyi képeslapján is utalt a tavalyi jogi perpatvarra Forrás: Origo

Ecclestone egy hihetetlenül bonyolult, részben saját tulajdonú céghálón keresztül működteti az F1-et és egyéb üzleti érdekeltségeit, ennek része a Bambino Holdings is, melyet volt felesége és lányai számára alapított. Ezzel kapcsolatos az adóhatóság aggálya, Ecclestone-t viszont annyira felbőszítette az újabb vád, hogy beperelte a hivatalt.

„Mr. Ecclestone jogi úton kívánja biztosítani , hogy a HMRC tartsa magát az eredeti, 2008-as megállapodáshoz” – áll a brit nevében kiadott közleményben. „Csupán azt várja el, hogy a HMRC a kötelességeinek és a törvény tiszteletének jegyében járjon el. Ecclestone úr úgy döntött, hogy az Egyesült Királyságban él, pedig lakhatna és dolgozhatna máshol is. Mindig is vállalta az Egyesült Királyságban érvényes adók befizetését, bármilyen mértékűek voltak is.”

A brit üzletember újságíróknak elmondta, „nem kellene” újabb évekig pereskednie, de „a végsőkig harcolni fog”, és kijelentette, hogy könnyen elkerülhetné a brit adókat, ha akarná. „Minden adót befizettem, amit valaha is kellett. Innen (Monacóból) vagy Svájcból azt csinálok, amit jónak látok. Van svájci lakcímem, és a svájciak úgy tartják, hogy svájci lakos vagyok, úgyhogy könnyű lenne onnan intéznem az ügyeimet” – mondta arra utalva, hogy a szigetországban fizeti a magasabb adókat.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!