Vágólapra másolva!
A lágy abroncs hőmérséklete, a kevés adat és az eső váratlan érkezése okozott gondokat a Williamsnek. Gőzerővel készülnek a szombat reggeli edzésre.

Nem kezdődött ideálisan a Monacói Nagydíj a Williams számára. A grove-i istálló versenyzői mindkét csütörtöki szabadedzésen csak a középmezőnyben végeztek, ráadásul az autók beállításával sem haladtak eleget, és a vadonatúj szuperlágy gumikat sem tudták kipróbálni a délután váratlanul érkező eső miatt. Ez Rob Smedley szerint „értékes időt” vett el tőlük, amit egyébként a beállítások csiszolására és a pálya állapotának megismerésére fordítottak volna.

„Technikai szempontból sikerült elvégeznünk néhány feladatot, de a monacói szabadedzések általában arról szólnak, hogy a versenyzőket hagyjuk ráérezni a pálya ritmusára. Akad még teendőnk, hogy kiismerjük az autó balanszát és a gumik kezelését” – nyilatkozta a Williams vezető versenymérnöke, aki kiemelte, hogy a szokásoktól eltérően ezúttal egy további napjuk van az ideális beállítások megtalálására.

Az eső a Williams programját is hátráltatta - katt a galériához! Forrás: AFP/Boris Horvat

Csütörtökön Felipe Massának ment jobban, de ő is csak a 10. helyig jutott az első szabadedzésen, délután pedig csupán a 12. lett. A brazil szerint a mai nap nem volt annyira produktív, mint azt szerették volna, és elvesztegetett időnek tartja az esős szakaszt, ezért nem is erőltette a körözést.

„Szombatra fókuszálunk, és az előrejelzés nem mutat esőt, úgyhogy semmit sem nyertünk volna, ha kimegyünk a nedves pályára" - mondta. "Az első edzés jól alakult a lágy abronccsal, azokat az adatokat tudjuk használni. A szombat reggeli szabadedzés fontos lesz az autó helyes beállítása szempontjából.”

Bottas a gumihőmérséklettel küszködött

Valtteri Bottas szokatlanul lemaradt csapattársa mögött, és a mezőny egészének tekintetében is elég gyengén szerepelt Monaco utcáin. Elismerte, hogy nehezére esett a gumikat optimális hőfokra melegíteni, és az ellenfelekhez hasonlóan ő is lekéste a szuperlágy abroncsok kipróbálását az eső miatt.

„Bőven akad teendőnk, hogy biztosítsuk a helyes gumihőmérsékleteket, és kevés adatra alapozhatunk. Nehéz napunk volt az időjárás miatt, de ez mindenkit érint a bokszutcában” - ismerte el.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!