Vágólapra másolva!
A 2014-es monacói időmérő edzéssel ellentétben Hamilton ezúttal csapattársa, Rosberg előtt hajthat majd a pályára, így az idén nem származhat hátránya a német esetleges hibájából, amely szerinte megfosztotta őt a pole-tól.

Lewis Hamilton és Nico Rosberg tavalyi, elmérgesedett rivalizálásának első nyilvános fordulópontját a 2014-es Monacói Nagydíj hozta, amelynek időmérőjén Rosberg vitatható módon kicsúszott az utolsó mért köre során. A sárga zászlók miatt Hamilton is kénytelen volt lassítani, így már nem maradt esélye, hogy elvegye megszerezze a hercegségben kulcsfontosságú pole pozíciót. Azóta többször is világosan utalt arra, hogy szerinte Rosberg szándékosan vétette el a Mirabeau kanyart, de az FIA nem talált erre utaló nyomot, így a német így zavartalanul arathatta élete második monacói győzelmét.

„Az idén választhatok úgy, hogy előtte menjek, és mindenképpen így is teszek majd” – jelentette ki Hamilton, aki 2008-ban már győzni tudott jelenlegi otthonában, a Mercedes színeiben viszont egyelőre nem tudott Rosberg előtt végezni az utcai pályán. „Nem befejezetlen ügyként tekintek erre. Az első évben küszködtem, tavaly viszont megvolt a tempóm, de bizonyos körülmények ellenem voltak. Az idén remélhetőleg más lesz a helyzet, harmadszorra kijön majd a lépés” – reménykedett.

Hamilton próbált jó arcot vágni tavalyi 2. helyéhez, de a győztes Rosberggel egy ideig nem állt szóba Forrás: AFP/Boris Horvat

Hamilton már élete első F1-es Monacói Nagydíján a 2. helyen ért célba közvetlenül Fernando Alonso mögött, megnyerni mégis csak egyszer tudta, még 2008-ban. Az idén a tavalyihoz hasonló győzelmi szériát folytatva érkezik Monacóba, hiszen 2015-ben még csak egyszer, a legutóbbi Spanyol Nagydíjon maradt alul csapattársával szemben, akit az elmúlt szezon kezdetén is hasonló arányban verni tudott. Monaco viszont az egész tavaly nyári teljesítményére rányomta a bélyeget. „Nem aggasztanak az akkor történtek, egyszerűen csak győzni akarok. Elég régen nem nyertem már (Monacóban), úgyhogy keményen fogok dolgozni, hogy minden kiegyensúlyozottan menjen.”

A brit pilóta előnye 20 pont Rosberg előtt, így jó esélye van rá, hogy megtartsa, vagy tovább szilárdítsa vezető pozícióját a világbajnoki pontversenyben. Annál is inkább, mert az elmúlt tíz Monacói Nagydíjból hatot Mercedes-Benz motorral induló autóval nyertek meg, és a Mercedes gyári csapatainál csak az eredeti Lotus, a Ferrari, illetve a McLaren győzött többször a hercegségben. A Lotus és a McLaren idei elsőségére valószínűleg csak a legvakmerőbb szurkolók fogadnának, míg a Ferrari utoljára 2001-ben nyert még Michael Schumacherrel a volán mögött.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!