Vágólapra másolva!
A cég exelnöke szerint Alonso tavaly mogorva lett, ezért helyes lépés volt lecserélni Vettelre, de a csapat azért jórészt a szerencsének köszönheti, hogy feljött a Mercedes mögé.

Miután a télen azt jósolta, hogy a Ferrarinál vissza fogják sírni, később pedig kijelentette, hogy a régi menedzsmentnek köszönhetik a malajziai nagydíjgyőzelmüket, a cég exelnöke, Luca di Montezemolo most azt állítja, a szerencse főszerepet játszott a maranellói istálló feltámadásában.

„Őszintén hiszem, hogy kicsit mázlijuk volt" – mondta a Repubblicának. „Az idén a Mercedest leszámítva nincs ellenfelük. A Williams nem fejlődött. A Red Bull összeomlott; tudom, hogy (Dietrich) Mateschitz a csapat eladásán gondolkodik, egy közös barátunknak ugyanis elárulta: 'Vagy ráveszem az Audit, hogy szálljon be, vagy lelépek.' A McLaren pedig mély válságban van, úgyhogy a Ferrari eleve minden versenynek egy dobogós hellyel a zsebében vág neki."

Montezemolo ugyanakkor elismerte, hogy a múlt decemberben tett megjegyzései a Ferrari katasztrofális 2015-ös szezonjáról tévesnek bizonyultak. Hozzátette azt is, hogy „a mázli sem érne semmit, ha nem tudnák, hogyan kell élni vele. Ezért véleményem szerint a javukra kell írni, hogy ők tudják, és voltak elég intelligensek nem lerombolni mindazt, ami még az érkezésük előtt épült."

Alonsótól meg kellett válni

Azt Montezemolo is helyesli, hogy a Ferrari lecserélte Fernando Alonsót Sebastian Vettelre. „Amikor (Sergio) Marchionnéval láttuk, hogy Alonso rosszkedvű és mogorva lett, ráadásul folyamatosan szkeptikusan viszonyult a csapathoz, a váltás mellett döntöttünk" – magyarázta.

„Tény az is, hogy Vettel kevesebbet keres, mint amennyit Alonso kért a szerződéshosszabbításért" – tette hozzá. „Emellett segít (Maurizio) Arrivabenének, aki átütő személyiség, hogy frissebb, jobb, pozitívabb legyen a hangulat a csapatnál."

Vettel Montezemolo szerint is jó választás volt Forrás: Scuderia Ferrari

Montezemolo megerősítette, hogy Vettel már 2009 nyarán a Ferrari vezérkarának látóterébe került. Szerinte Michael Schumacher hozakodott elő vele, „amikor beugrott volna (a sérült Felipe) Massa helyére. Ő mondta nekem, hogy számotokra Seb a tökéletes ember. (Stefano) Domenicali bármi áron meg is akarta szerezni, ezért később elhozta a bolognai otthonomba. Egy doboz svájci csokival érkezett."

„Akkor már világbajnok volt, mégis aranyosan félszegen viselkedett. Mindannyiunkra nagyon kellemes benyomást tett."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!