Vágólapra másolva!
Arai Jaszuhisza elismerte, hogy javítani próbálnak a megbízhatóságán és a vezethetőségén. A McLaren versenyigazgatója szerint túl nagyok voltak az elvárások a csapattal szemben.

Bár a McLaren versenyzői a Monacói Nagydíjat látják az első komoly esélyüknek a pontszerzésre az idén, a Honda már ezen a hétvégén, Barcelonában is bevet néhány frissítést a motorjához, hogy előre lendítse a csapatot a vártnál gyengébb szezonkezdet után.

A japán cég sportprogramjának főnöke, Arai Jaszuhisza reméli, hogy mind a McLaren, mind a Honda folytatja a fejlődést a hétvégén, miután három héttel ezelőtt, Bahreinben Fernando Alonso már csak pár másodperccel a 10. helyezett mögött ért célba. „A Spanyol Nagydíj előtti szünet jókor jött a Honda számára, hogy nyugodtan reflektálhassunk az első négy versenyen történtekre, és alaposan kielemezzük, mit csináltunk jól illetve rosszul, s így felkészüljünk az európai futamokra" – jelentette ki.

Arai azt mondja, a Honda fejlesztésekkel készül Barcelonára Forrás: LAT Photographic/Honda

Bár azt nem árulta el, hogy a Honda máris elhasznált-e valamennyit a 9 rendelkezésére álló fejlesztési zseton közül, azt megjegyezte: „Spanyolországban remélhetőleg egy újabb előrelépést tapasztalhatunk majd, ugyanis a hajtáslánc vezethetőségének és megbízhatóságának javítása érdekében újításokkal készültünk."

Az elvárásokkal volt a baj

Noha a télen a McLarennél és a Hondánál is azt hangoztatták, hogy a történelmi partnerséget felélesztve azonnal a győzelem lesz a céljuk, a csapat versenyigazgatója, Eric Boullier szerint most elsősorban azért kritizálják őket, mert túl sokat vártak tőlük, ami hiba volt.

„Egyik versenyzőnk sem elégedett a helyzettel, de annak örülnek, hogy látják, merre tartunk, és annyit elmondhatok, hogy a csapatnál fantasztikus a hangulat. Mindenki gőzerővel dolgozik és nagyon elhivatott" – állította az Autosportnak. „Az a legfontosabb, hogy tudjuk, mit csinálunk, ismerjük a gyenge pontjainkat – úgy értem, mi, a McLaren és a Honda is – tehát már azok kiküszöböléséért dolgozunk."

„Az emberek kétségkívül azt várták a Hondától, hogy amikor újra csatlakoznak a McLarenhez, azonnal megnyernek majd mindent, de ez egyszerűen rossz elvárás volt."

Boullier szerint éppen az aktuális sikercsapat, a Mercedes példája bizonyítja, hogy senkitől nem lehet azonnali győzelmeket várni, hiszen ők a világbajnok Brawn GP-t vásárolták meg, mégis évekbe telt nekik, mire újra feljutottak a csúcsra, és akkor is csak egy nagy szabálymódosítást meglovagolva.

A McLaren szóvivője kedden megerősítette, hogy a csapat a barcelonai hétvégétől kezdve változtat az autói festésén, a megszokott, de többnyire a Mercedesszel azonosított krómot "dinamikus, ragadozószerű grafitszürkére" cserélve. A módosítást szerinte elsősorban az indokolja, hogy a kocsiknak már nemcsak napfénynél, hanem mesterséges megvilágításnál is jól kell mutatniuk.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!