Vágólapra másolva!
Spái bemutatkozása ugyan nem sikerült a legjobban, de a Force India versenyzője meggyőző teljesítményt mutatott a 6 órás futamon egy gyári prototípus Porsche volánja mögött. Nem zárja ki, hogy  Le-Mans után is marad a sportautó vb-ben.

Nico Hülkenberg révén illusztris beugróval bővült a múlt hétvégén a Sportautó-világbajnokság (WEC) mezőnye a spái 6 órás versenyen. A Force India pilótája a Porsche gyári csapatát erősítette azzal a céllal, hogy a tesztek után folytassa a felkészülést élete első Le-Mans-i részvételére.

A német pilóta és váltótársa, Nick Tandy jól szerepelt az edzéseken, az Audi győzelmét hozó, rendkívül izgalmas futamon viszont Tandy összeütközött egy lekörözésre váró, alacsonyabb kategóriában versenyző Porschéval, így jelentős hátránnyal a 6. helyen értek célba. Az autójuk azonban versenyképesnek bizonyult, így Hülkenberg nyitva hagyta a folytatás lehetőségét.

Hülkenberg a 19-es rajtszámú Porschében ült Forrás: Porsche

„Lefutom még a Le-Mans-i versenyt, aztán felmérem, hogy mennyire érzem jól magam” – mondta a Motorsport.comnak. „Hogy van-e itt, illetve az F1-ben jövőm… Szerintem teljesen nyitott, az év jelenlegi szakaszában még túl korai erről beszélni.”

Tandy balesete után a Porsche változtatott a taktikán, és Hülkenberg bokszkiállásakor nem cseréltek kereket. Ezzel időt nyertek, és a verseny tesztlehetőségnek sem volt rossz, de a német elmondása szerint a 6 órás verseny végére elfogytak a gumik. Ennek ellenére nem volt csalódott.

„Élveztem a vezetést. Elég sok időt vesztettünk az elején, kár érte, de ezért vagyunk itt, hogy ilyen tapasztalatokat szerezzünk. Szerencsére mindannyiunknak jutott idő az autóban – foglalta össze.

Le Mans-ra készülnek

Hülkenberg tavaly nagy meglepetést okozott, amikor bejelentette, hogy az F1-es szezon szüneteiben a Porsche színeiben részt vesz a 6 órás spái futamon, és a híres Le Mans-i 24 órás versenyen is elindul. Természetesen minden a maratoni viadalnak alá van rendelve, így a spái megmérettetés is csak a felkészülést szolgálta.

„Le Mans inkább a teljesítményről szól, még vannak addig elvégzendő feladataink. Akadtak problémáink az autóinkkal, amelyeket meg kell oldanunk. Számomra természetesen mostani volt az első alkalom, hogy megtapasztalhattam ezt a versenyzési formátumot. Szerintem tökéletesen alakult minden, az eredmény viszont nem olyan lett, mint amilyenben reménykedtünk.”

Bár Hülkenberg saját bevallása szerint tartott a forgalomtól, az nem volt olyan problémás, mint várta, és kifejezetten élvezte, hogy rendszeresen előzgetnie kell. A hétvégén viszont már az F1-ben kell helytállnia, de úgy véli, ez nem lesz probléma. „Bennem van az F1-es hangulat, csak újra kell telepíteni az agyamra az F1-es szoftvert!” – viccelődött.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!