Vágólapra másolva!
Sebastian Vettel lett a német Forma-4-es bajnokság mentora, ahol az idei szezon során a hétszeres világbajnok Michael Schumacher fia, Mick is megkezdi formulaautós pályafutását. Vettel a fiatalok előmenetelét segítheti a későbbiekben.

A német Forma-4-es bajnokság mentora lett a négyszeres világbajnok Sebastian Vettel, aki tanácsokkal és kapcsolatokkal próbálja majd segíteni a juniorkategória indulóit. Köztük a négyszeres világbajnok Michael Schumacher fiát, Micket, aki gokartos pályafutását lezárva a hétvégén kezdődő bajnokságban először ül egy versenyautó volánja mögé.

„Még emlékszem a formulaautós pályafutásom korai éveire, nagyon sokat köszönhetek az ADAC-nak (a német autóklubnak). Az fantasztikus időszak volt számomra, és a versenyzői fejlődésem szempontjából is nagyon fontos” – mondta Vettel az ADAC honlapjának.

Vettel és Michael Schumacher a 2011-es Bajnokok Tornáján Forrás: flohagena.com/Red Bull Content Pool

„Ezért is örömteli számomra, hogy az ADAC mellett én is hozzájárulhatok a Forma-4 népszerűségének növeléséhez. Nagy érdeklődéssel fogom követni a bajnokságot, mert ezek a srácok magas szinten fognak versenyezni, és biztos vagyok abban, hogy néhányukat a Forma-1-ben is látjuk majd” – jelentette ki.

Az idén először megrendezett német Forma-4-es bajnokságban Adrian Newey fia, Harrison is rajthoz áll majd a Van Amersfoort Racing színeiben, amely tavaly az F3-as Európa-bajnokságban Max Verstappent is versenyeztette. Az idén Mick Schumachert is ők nevezték be, így a történelem fura fintoraként ő és az ifjabb Newey csapattársak lesznek.

„Néhány fiatal pilótát már ismerek, akik szerepelnek a nevezési listán. Erős év lesz, remek versenyekkel. A legfontosabb, hogy a bejutás a lehető legkönnyebb legyen” – nyilatkozta Vettel a Bildnek a belépő kategóriáról.

Mick Schumacher az oscherslebeni teszten Forrás: ADAC Motorsport

Vettel szerepvállalása azért is feltűnést keltett Németországban, mert a négyszeres világbajnok híresen közeli kapcsolatot ápol Michael Schumacherrel és családjával. Vettel többször elmondta már, milyen sokat köszönhet legendás honfitársának, és elismerte, hogy Schumacher síbalesete óta hiányoznak neki a tanácsok, amelyekre korábban számíthatott.

Mielőtt Vettel aláírt a Ferrarihoz, kikérte Schumacher menedzserének véleményét, és Maurizio Arrivabene, a Scuderia csapatfőnöke is bevallotta, hogy elérzékenyült, amikor kiderült: egykori versenyzőjük családja is szurkolt a Schumacherre a munkamorájában nagyon is emlékeztető Vettel sikeréért Malajziában. Mick Schumacher F4-es bemutatkozása kapcsán Vettel azt mondta: „Mindent nagyon jól csinál, remekül érzi magát. Az első tapasztalatok megszerzése a legfontosabb.”

Ígéretes kezdés

Az ifjabb Schumacher egyelőre a mezőny többi tagjával egyetemben hat tesztnapon van túl Oscherslebenben, ahol a hétvégén az első három futamot rendezik. Az óriási médiaérdeklődés közepette megrendezett teszteken Mick Jr. legjobb eredménye egy 5. hely volt, de az élmezőnyben jellemzően olyan pilóták szerepeltek, akik mögött alkalmasint már több évnyi formulaautós tapasztalat is van.

Mick mellett a Schumacher-dinasztia másik illusztris tagja, a korábbi F1-es futamgyőztes Ralf Schumacher is érintett a német utánpótlás-nevelésben: Michael öccse 2012-től folyamatosan az ADAC Kart Masters gokartbajnokság mentora.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!