Vágólapra másolva!
A grove-i istálló mindkét pilótája javítani akar a teljesítményén szombatra, de Bottas egyelőre jobban áll, mint Massa.

Ezúttal Valtteri Bottasnak jött ki jobban a lépés a Williamsnél, a finn pilóta mindkét pénteki szabadedzésen gyorsabbnak bizonyult csapattársánál, Felipe Massánál. Bottas az edzéseken hozta azt, amire a grove-i istálló autója nagyjából képes, de nem akart túlzott következtetéseket levonni az eredmények alapján.

„Megfelelően alakult a pénteki nap, az autó jól viselkedik, de még nehéz összehasonlítani minket az ellenfeleinkkel. Továbbra is a gumik teljesítményére fókuszálunk versenykörülmények között, és sikerült előrelépnünk, különösen az opciós (lágy) abroncsokkal.”

A Williams adatgyűjtésre használta a nappali szabadedzést Forrás: AFP/Fayez Nureldine

„Viszont még mindig bőven gyorsulhatunk. Az időmérőn erősnek tűnünk, de a versenytempó a lényeg, és azon ma éjjel még keményen kell dolgoznunk” – foglalta össze a finn.

Massa egyelőre nincs olyan formában, mint a korábbi futamokon volt, de inspirálóan hat rá, hogy látja, a csapat másik autója jobb eredményeket is el tud érni. Tudja, merre induljon el.

„A balansszal szenvedtem, de a csapat megmutatta az autó valós tempóját" - mondta. "Este még sok munka vár ránk, hogy korrigáljuk a balanszt, és mi is felgyorsuljunk annyira, mint Valtteri. A gumik működésén is dolgoztunk, és bizonyosan a helyes irányba tettünk lépéseket.”

Adatgyűjtés a forróságban

A Williams általánosságban aerodinamikai és gumiteszteket végzett pénteken. Rob Smedley vezető versenymérnök szerint óriási adatmennyiséget gyűjtöttek be az autókról, és mind a rövidebb, mind a hosszabb etapok tekintetében ott tartanak, ahol a programjuk szerint elvárható.

„Előnyünkre fordítottuk a körülményeket, és az első szabadedzés alatt adatokat gyűjtöttünk, mivel a pálya hőmérséklete magasabb volt annál, mint amit a versenyen tapasztalunk majd. A második szabadedzésen már a gumik és az autók teljesítményével foglalkoztunk” – közölte a brit mérnök.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!