Vágólapra másolva!
A médiában tapasztalható szexizmus ellen küzdő, Object nevű brit szervezet vezetője élesen bírálta a Mercedes versenyzőjét, aki a múlt vasárnapi, Kínai Nagydíjon aratott győzelme után pezsgővel szembelocsolta az egyik hoszteszt.

Nem csupán Nico Rosberg kelt ki Lewis Hamilton ellen a Kínai Nagydíjon aratott győzelme miatt, a legfrissebb kritikáknak azonban nincs sok közük a pályán nyújtott teljesítményhez. A brit pilótát ezúttal hazájában vette össztűz alá az Object nevű szervezet, amely a médiában megjelenő szexizmus és a nőket szexuális tárgyként megjelenítő ábrázolások ellen harcol.

A szervezet vezetője, Roz Hardie azt kifogásolja, hogy a kétszeres világbajnok a dobogós ceremónia után pezsgővel szándékosan arcon locsolta az egyik kínai hoszteszt, aki ezt láthatóan nem élvezte. Hardie szerint a Mercedes pilótájának bocsánatot kell kérnie.

Az ominózus pillanat Forrás: AFP/Fred Dufour

„A fotókon az látható, hogy a hölgyre nem csak ráfröccsen a pezsgő, hanem kifejezetten az arca felé irányul, és nem úgy tűnik, hogy ő ebben szívesen venne részt” – idézte Hardie-t a Daily Mail című brit bulvárlap.

„Amennyiben ez a helyzet, úgy gondoljuk, Lewis Hamilton bocsánatkéréssel tartozik a tetteiért, és alaposan át kell gondolnia, hogyan viselkedik a jövőben. A legtöbb ember számára nyilvánvaló, hogy a hölgy nem élvezte a szituációt.”

Hamilton megmozdulása ellen a Twitteren is többen felemelték a szavukat. Volt, aki „Nagy-Britannia szégyenének” nevezte a világbajnoki címvédőt, akadt, aki hashtagjében leidiótázta, de kevésbé indulatos hozzászólások is érkeztek pró és kontra.

„Gridgirlnek lenni mindenképpen nehéz, és a hölgynek nem nagyon volt más választása, mint ott állni és tűrni a dolgot. Ezt (Hamiltonnak) is tudnia kellett volna, de ehelyett visszaélt a helyzetével” – jelentette ki Hardie még a vasárnapi incidens kapcsán, majd hozzátette: „Sajnálatos, hogy egy remek győzelmet egy ilyen önző és tapintatlan viselkedés árnyékol be.”

„A motorsportok szükségtelenül szexuális tárgynak ábrázolják a nőket, ami még nehezebbé teszi számukra, hogy kiálljanak magukért. Bízunk benne, hogy az iparágban dolgozó emberek tiszteletüket fejezik ki e hölgyek iránt.”

Button nem támogatja a női F1-et

Az elmúlt hetekben a nők szerepét a motorsportokban, sőt kifejezetten az F1-ben is többször megkérdőjelezték. Bernie Ecclestone felvetette egy esetleges női F1-bajnokság lehetőségét, a Sportautó Világbajnokságban (WEC) viszont betiltották a rajtrácson táblákat tartó gridgirlök jelenlétét, hasonló okokból, amiért most Hamiltont bírálják Nagy-Britanniában.

Button nem rendezne női F1-et Forrás: Honda

A női F1-bajnokság ügyében viszont több hölgyversenyző mellett Jenson Button is azt a nézetet képviseli, hogy nincs szükség a két nem elszigetelésére a versenypályákon.

„Számos megoldandó problémánk van, de nem hinném, hogy a női bajnokság létrejönne” – mondta Button a BBC-nek még a Kínai Nagydíj előtt. „Nincs rá ok, hogy a nők ne tudnának férfiak ellen versenyezni. Manapság, ahogy az autók most állnak, a vezetés mentálisan megterhelő, fizikálisan viszont kevésbé.”

Button - aki triatlonistaként is gyakran megméreti magát - hozzátetette: „Én nem tudok olyan gyorsan maratont futni, mint (a jelenlegi világcsúcstartó) Paula Radcliffe, szóval biztos vagyok abban, hogy a megfelelő készségekkel egy nő is ugyanolyan versenyképes lehet az F1-ben, mint egy férfi.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!