Williams: Massa még sohasem volt ilyen jó

Action Shanghai International Circuit, Shanghai, China.
Sunday 12 April 2015.
Felipe Massa, Williams FW37 Mercedes, leads Valtteri Bottas, Williams FW37 Mercedes.
Photo: Steven Tee/Williams
ref: Digital Image _X0W7872
Shanghai International Circuit, Shanghai, China. Sunday 12 April 2015. Felipe Massa, Williams FW37 Mercedes, leads Valtteri Bottas, Williams FW37 Mercedes. Photo: Steven Tee/Williams ref: Digital Image _X0W7872
Vágólapra másolva!
Visszanyerte életveszélyes balesete előtti teljesítményét Rob Smedley szerint, aki mérnökként hosszú évek óta együtt dolgozik vele.

Magabiztos teljesítménnyel kezdte a 2015-ös szezont Felipe Massa, aki az idei időmérőkön rendre felülmúlja nagyra tartott, fiatal csapattársát, Valtteri Bottast, és Malajziában is csupán azért kapott ki tőle, mert a futam végére Bottas taktikája előnyösebbnek bizonyult.

A brazil pilóta a 2014-es szezon végén vette át a kezdeményezést csapattársától, és a formáját át tudta menteni az idei évre is. A teljesítményét a vele régóta együtt dolgozó Rob Smedley is elismeri.

Massa az idén egyelőre Bottas fölé nőtt Forrás: Williams

„Szerintem remek hétvégéje volt” – mondta Smedley a Massa Kínai Nagydíjáról. „Hosszú évek óta dolgozom vele, és még mindig látom, ahogy fejlődik, ami nagyszerű. A srácnak már tíz évnél is több tapasztalata van Forma-1-es autók vezetése terén, de még mindig egyre jobb tud lenni.”

Massa pályafutása még Michael Schumacher és eleinte Kimi Räikkönen mellett is ígéretesnek tűnt, 2008-ban majdnem világbajnok is lett. Ám a 2009-es Magyar Nagydíj időmérő edzésén életveszélyes balesetet szenvedett, majd visszatérése után rendre alulmaradt új csapattársával, Fernando Alonsóval szemben.

Olyan jó, mint a baleset előtt

A brazil pilóta és a Ferrari 2013 végén elégelte meg a helyzetet, Massa ekkor Smedleyvel együtt a Williamshez igazolt, ahol a brit mérnök szerint ismét magára talált. Bár tavaly több balesetben is érintett volt, az idén egyelőre csak az autó teljesítményének visszaesése miatt nem szerzett dobogós helyeket.

„Úgy vélem, a legnagyobb változás Felipe esetében, amit az elmúlt másfél év során tapasztaltam, az volt, hogy nem csupán fejben tette rendbe magát – most nagyon jól van, és a környezetével is elégedett –, hanem az a technikai felkészültség is lenyűgöző, ahogy gumikat kezeli” – árulta el Smedley.

„Tudja, hogy mihez kezdjen velük, milyen lépéseket tegyen, miként bírja őket működésre az időmérőn, és olyan sokáig meg tudja óvni őket a versenyen, amennyire csak az autója engedi. Biztos, hogy jelenleg az eddigi legjobb Felipe Massát látjuk, mindenképpen olyan formában van, mint 2008-ban volt.”

A Williams ennyit tud

Miközben a Ferrari feltámadása kellemes meglepetés a közvélemény számára, a Williams egyelőre elmarad a várakozásoktól, és csupán a harmadik legjobb csapatként tartható számon a mezőnyben. Massa elismeri: ez most összhangban van a képességeikkel.

„Hogy őszinte legyek, a helyezésünk megfelel annak, ahova tartozunk” – utalt a Kínai Nagydíj eredményére. „Jelenleg a 3. csapat vagyunk, az 5. és a 6. helyen végeztünk. Mindenképpen jó lenne a Ferrari elé kerülni, és közeledni a Mercedeshez, mivel mindig előre tekintünk, de most nem úgy áll a helyzet.”

Csapattársa helyzetértékelésével Valtteri Bottas is egyetértett: „Most elég világosan úgy tűnik, hogy csak a harmadik leggyorsabb csapat vagyunk. A többiekhez képest elég jelentős az előnyünk, így mindent bevethetünk az előrelépés érdekében.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!