Vágólapra másolva!
Bár mindkét pénteki szabadedzésen a Mercedes pilótái zártak az élen, a világbajnoki címvédő Lewis Hamilton műszaki hibái, illetve a Ferrarik javuló tempója miatt nem nyugodhat meg.

Nico Rosberg volt a leggyorsabb az első malajziai szabadedzésen, Lewis Hamilton pedig a másodikon: idáig ismerős a felállás, de a kép már árnyaltabb, ha hozzátesszük, hogy Hamilton a délelőtt folyamán nem tudott érdemi munkát végezni egy motorhiba miatt, és a Ferrarik is a vártnál közelebb tudtak kerülni az Ezüstnyilakhoz.

Hamilton mindkét tréningen a telemetria meghibásodásával küszködött, ráadásul a délelőtti edzést szinte teljesen ki is kellett hagynia, mert a mérnökei motorhibára gyanakodtak, mint később kiderült, helyesen. A brit pilóta szerencséjére az erőforrás még menthető volt, nem szorult cserére. A szerelők bámulatos tempóban meg tudták javítani, így Hamilton a délutáni edzés nagyobb részét a pályán tölthette.

Hamilton sokat vesztegelt ma a bokszban Forrás: Daimler

„Először is a srácok csodálatos munkát végeztek az autó javításával, visszaszerelték a motort és a sebességváltót, ezért ki tudtam menni a pályára” – mondta Hamilton. „Nagyon hálás vagyok ezért. Különösen itt, a hőségben, ahol a gumikat nagy terhelés éri, fontos volt megtenni néhány kört.”

Hamilton ugyanakkor hozzátette, hogy a beállítások kidolgozásával nem volt ideje foglalkozni, délután mégis egyedüliként futott 1:39-es kört.

„Szerencsémre a végén összehoztam egy hosszabb etapot, de a beállításokon még egyáltalán nem változtattunk, ezért azzal mentem, ami adott volt" - árulta el. „Ez elég távol esett az ideálistól." Hozzátette, hogy „a köröm sem volt különösebben kiemelkedő. A balansz és a beállítások terén tudunk majd javulni, ezeket nagyjából az előző versenyről hoztuk át.

Hamiltont meglepték a Ferrarik

Bár a Mercedes pilótái mindkét edzésen a leggyorsabbak voltak, Kimi Räikkönen kétszer is 2. lett mögöttük, ráadásul a hátránya egyik esetben sem érte el a 4 tizedmásodpercet. Hamilton elismerte, hogy nem számított ilyen jó tempóra a Ferraritól.

„A Ferrarik erősnek tűnnek, de tényleg. Meglepő volt látni, hogy milyen jó időket futottak. Meglátjuk, ez így marad-e a hétvége további szakaszára is” – mondta Hamilton, akivel a csapattársa, Nico Rosberg is egyetértett: „Úgy látszik, a Ferrari megint egész közel van hozzán, tehát a hétvégén rajtuk kell tartani a szemünket” – foglalta össze.

Rosberg a második edzésen kénytelen volt beérni a 3. hellyel Hamilton és Räikkönen mögött, mivel a gyors körében hibát követett el, így nem hozta ki autójából a maximumot. A nap végén azt is elárulta, hogy a 60 fokos szepangi aszfalt forróságát még az autóban is lehet érezni.

„A délelőtti edzés jól sikerült, de a közepes keveréket nem tudtam kihasználni a délután során. Meg kell értenünk, hogy mi volt a probléma."