Vágólapra másolva!
Tudja, hogy nehéz dolga lesz Malajziában, de szerinte nem lesz gond az edzettségével. A McLaren nem szeretné, ha a spanyolt egész hétvégén a balesetével kapcsolatos kérdésekkel bombáznák.

Minden jel arra utal, hogy Fernando Alonso a hétvégi Malajziai Nagydíjon visszaülhet a McLarenbe, bár csütörtök délelőtt még részt kell vennie a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) kötelező orvosi vizsgálatán. A spanyol a tél tesztek második hetében szenvedett rejtélyes balesetet, amely agyrázkódással, eszméletvesztéssel és átmeneti emlékezetkieséssel járt. Az idénynyitó Ausztrál Nagydíjat ki kellett hagynia, de állítása szerint mostanra teljesen felépült, és vasárnap a Cambridge-i Egyetem vizsgálatain is alkalmasnak ítélték a versenyzésre.

Alonso az elmúlt hetekben gőzerővel készült a malajziai visszatérésre, de nem tagadja, hogy így is „nagyon kemény" hétvége vár rá. A szepangi hétvége ugyanis az átlagosnál jobban megterheli a versenyzők szervezetét a nagy hőség és a magas páratartalom miatt, neki ráadásul egy olyan autóba kell visszaülnie, amely a melbourne-i hétvégén a mezőny leglassabbjának bizonyult. A spanyol ettől függetlenül azt állítja, alig várja, hogy újra vezethessen.

„Nagyon keményen dolgoztam az erőnlétemen" – nyilatkozta Alonso, aki a baleset után három napot töltött kórházban. „Jól érzem magam, és úgy érzem, sikerült felkészülnöm a hétvégére. A malajziai hőség mindig megnehezíti a pilóták dolgát, ezért a felkészülés során erre koncentráltam. Bármilyen körülmények várnak ránk Szepangban, én felkészültem."

Alonso több mint egy hónapja szenvedett balesetet Barcelonában Forrás: McLaren

Alonso elmondta, az Ausztrál Nagydíj idején is folyamatosan kapcsolatban áll a McLarennel, ezért úgy érzi, gyorsan felveszi majd a ritmust a kihagyása után. Melbourne-ben az őt helyettesítő Kevin Magnussen motorhiba miatt még a rajtrácsig sem jutott el, Jenson Button pedig az utolsó helyen ért célba, ezért Alonso is reálisan kezeli az esélyeit. „Nyilvánvaló, hogy még rengeteg munka vár ránk, de a megbízhatóság szempontjából Jenson versenye biztató volt" – mondta. „Sok adatot gyűjtöttünk, ami ebben a szakaszban rendkívül fontos."

Alonso a baleset óta nem állt a nyilvánosság elé, csak a McLaren hivatalos közleményeiben jelentek meg a nyilatkozatai. Csütörtöktől azonban kénytelen lesz szembenézni az újságírókkal, akiket még mindig foglalkoztatnak a baleset tisztázatlan körülményei. Alonso az FIA csütörtöki sajtótájékoztatóján is részt vesz majd, de a McLaren arra kérte a sajtó képviselőit, hogy péntektől már ne zaklassák őt a balesettel kapcsolatos kérdésekkel.

„Fernando és a csapat mindenkit arra szeretne kérni, hogy a pénteki, szombati és vasárnapi sajtóeseményeken csak a versenyhétvégével és a világbajnoksággal kapcsolatos kérdéseket tegyenek fel" – állt az istálló közleményében. „Az üggyel kapcsolatos további kérdéseket udvariasan visszautasítjuk majd."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!