Vágólapra másolva!
Egy szurkoló, aki mellesleg grafikus, kisebb átalakításokkal is sokkal modernebbé tette az autó külsejét.

A tavalyelőtt óta jelentősen csökkenő nézettség miatt a Forma-1 kulcsszereplői mostanában ismét reformokat kezdtek tervezgetni. A csapásirány viszonylag egyértelmű: a legtöbben hangosabb és erősebb motorokat, nehezebb vezethetőséget, nagyobb gumikat, és futurisztikusabb, de legalábbis megnyerőbb külsejű autókat szeretnének. A kezdeményezés azonban egyelőre nem kapott nagy lendületet, mert a szereplők zöme attól tart, hogy a módosítások drasztikusan megdobnák a versenyzés sok csapat számára már most is elviselhetetlenül magas költségeit.

A sport egy rajongója, a foglalkozását tekintve grafikus Andries van Overbeeke azonban a honlapján olyan koncepcióval állt elő, amely ránézésre sokkal modernebb a jelenlegi versenyautóknál, mégsem tesz szükségessé olyan átfogó technikai változtatásokat, mint a Ferrari által nemrég vitaindítóként nyilvánosságra hozott tanulmány.

Újabb F1-es koncepcióautó, ezúttal egy rajongótól Forrás: Andries van Overbeeke

Overbeeke Valtteri Bottas Williamsét alakította át. A nyomtávot kiszélesítette az 1997-ig megszokottra, ahogy az egyébként az ötletek között már korábban felmerült, a hátsó vezetőszárnyat pedig a 2009 előtti aerodinamikai specifikációnak megfelelően lejjebb vitte. Az autó eleje és a motorborítása nem különbözik drasztikusan a jelenleg használatban lévőtől, csak áramvonalasabb formát kapott.

A gumik sokkal szélesebbek a jelenleginél Forrás: Andries van Overbeeke

Az egyik legszembetűnőbb változás, hogy Overbeeke a Pirelli törekvéseinek megfelelően nagyobb gumikat képzelt el az autóra, bár a felni méretét nem növelte meg – pedig régóta szó van arról is, hogy az F1-nek át kellene térnie a 13-asról a modern trendeknek megfelelőbb 18 vagy 19 collos kerekekre.

A Williams így sokkal szélesebb lett, és laposabbnak tűnik Forrás: Andries van Overbeeke

A tanulmány összességében jó példa arra, hogy az F1-et esztétikailag a technikai szabályzat költséges átalakítása nélkül is menőbbé lehetne tenni.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!