Alonso utazik Malajziába, de még nem biztos, hogy versenyezhet

f1 formula 1 formula one testing Portrait 2015 F1 Pre Season Test 1 - Day 1
Circuito de Jerez, Jerez, Spain.
Friday 20 February 2015.
Fernando Alonso, McLaren, in the garage.
World Copyright: Alastair Staley/LAT Photographic.
ref: Digital Image _79P3465
2015 F1 Pre Season Test 1 - Day 1 Circuito de Jerez, Jerez, Spain. Friday 20 February 2015. Fernando Alonso, McLaren, in the garage. World Copyright: Alastair Staley/LAT Photographic. ref: Digital Image _79P3465
Vágólapra másolva!
Spanyol lapértesülések szerint Fernando Alonso átment az első orvosi vizsgálatokon Cambridge-ben, így elutazhat a Malajziai Nagydíjra, de a hétvége előtt további tesztek várnak rá. Alonso balesete eddig 1,8 millió euróba kerülhetett a biztosítójának.

Orvosi vizsgálatokon vett részt vasárnap Fernando Alonso, aki a hétvégi Maláj Nagydíjon tervezi a visszatérését a Forma-1 mezőnyébe, miután a barcelonai teszten eddig tisztázatlan okokból a falnak ütközött, és agyrázkódást szenvedett, így kénytelen volt kihagyni az idénynyitó Ausztrál Nagydíjat.

A kétszeres világbajnok a Marca és az AS című spanyol sportlapok szerint a rövid- és a hosszú távú memóriát tesztelő vizsgálatokon is átesett a Cambridge-i Egyetemen, ahol az FIA egy független testületet tart fenn, melyet három elismert orvos alkot. A sajtó úgy tudja, Alonso átment a teszteken, de a menedzsere és a csapata ezt egyelőre nem erősítette meg.

Fernando Alonso ismét ott lehet az F1-es mezőnyben Forrás: McLaren

„Ez magánügy, ezért sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudom, de nincs kétségem afelől, hogy a terveknek megfelelően ott lesz Malajziában” – nyilatkozta Alonso menedzsere, Luis Garcia Abad.

A spanyol pilóta a baleset következtében, sőt egyesek szerint már előtte elvesztette az eszméletét. Olyan, meg nem erősített értesülések is szárnyra kaptak, melyek szerint Alonso egy ideig azt hitte, hogy még 1995-öt írunk, ő pedig még mindig egy fiatal gokartos.

A sikeres cambridge-i tesztek után Alonsót Malajziában is megvizsgálják, egyebek mellett a kognitív funkcióit is ellenőrzik, és az eredményeket a szabályoknak megfelelelően összevetik majd a baleset előtti állapottal. Az angliai eredmények után meglepetés lenne, ha Alonsót nem tartanák felkészültnek arra, hogy részt vegyen a Malajziai Nagydíjon.

Sokba került a baleset a biztosítónak

Közben az általában jól értesült La Gazzetta dello Sport kinyomozta, hogy Alonso melbourne-i távolmaradásának egyik oka a biztosításában keresendő. A lap tudósítója, Luigi Perna szerint „a csapatok szerződései tartalmaznak egy záradékot, amelyben elvárják, hogy a versenyző megfelelő fizikai állapotban legyen”, így Alonso minden bizonnyal elesett az Ausztrál Nagydíjon való részvételért járó fizetésétől.

A lap számításai szerint a költségek fizetésarányosak, és körülbelül 1,8 millió euróra rúgnak, amit a biztosító fedez - de csak abban az esetben, ha nem nyer bizonyítást, hogy a baleset a csapat hibájából, például egy műszaki hiba miatt következett be. Ezért sem meglepő, hogy a McLaren továbbra is kitart eredeti álláspontja mellett, miszerint Alonso egy széllökés miatt veszthette el az uralmát az autója fölött. A wokingi csapat nem talált műszaki hibára utaló jelet az adatokban.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!