Vágólapra másolva!
Egyetért a Red Bull felháborodásával Bernie Ecclestone, de nem tart komolyan a cég F1-ből való kiszállásától. Jenson Button szerint nincs mit betiltani a Mercedesnél, mert nem úgy tűnik, hogy bármit is csinálnának, amit a többi csapat nem.

Dühösen távozott a Red Bull az Ausztrál Nagydíjról, miután kiderült, hogy nem versenyképesek a továbbra is lehengerlő formában lévő Mercedes ellen, sőt a megbízhatatlan és rosszul vezethető Renault motor miatt még hátrébb is csúsztak a rangsorban. Indulatos nyilatkozataik között felmerült, hogy kiszállnak az F1-ből, és szabályváltozásokat is követelnek, amivel megállítanák a Mercedes egyeduralmát. Bernie Ecclestone is melléjük állna az ügyben.

„Abszolút, 100%-ig igazuk van” – idézte a brit üzletembert a Reuters. „Van egy szabály, amit szerintem még (a volt FIA elnök) Max (Mosley) léptetett érvénybe, hogy amennyiben egy adott csapat vagy motorgyártó valami varázslatosat csinál – amit a Mercedes is megtett –, az FIA kiegyenlítheti a viszonyokat.”

A Mercedes utcahosszal vezet az F1-ben Forrás: Mercedes AMG Petronas

Nem teljesen világos, hogy Ecclestone a szabálykönyv mely pontjára hivatkozik, de a Technikai Szabályzat 2.5-ös cikkelye szerint “bármilyen új rendszer, eljárás vagy technológia, amelyekre kifejezetten nem térnek ki ezek a szabályok, de amelyeket elfogadhatónak ítéli meg az FIA Forma-1-es Technikai Osztálya, csak az adott idény végéig tekinthető engedélyezettnek. Ezt követően az F1 Commissiont felkérik aa szóban forgó technológia vizsgálatára, és amennyiben úgy ítéli, hogy az általánosságban nem biztosít hozzáadott értéket a Forma-1 számára, akkor a későbbiekben tilos lesz használni. Bármely csapat, amelynek a technológiáját ilyen formában betiltják, köteles lesz nyilvánosságra hozni a releváns rendszer vagy eljárás összes technikai részletét."

Kérdéses, hogy a fenti szabályrészlet alkalmazható lenne-e a Mercedes esetében, de Ecclestone mesterségesen belenyúlna a szabályokba, hogy csökkenjen az Ezüstnyilak fölénye.

„Elsőosztályú munkát végeztek, amit mindenki elismer. Kicsit változtatnunk kell most, meg kell próbálnunk kiegyenlíteni a helyzetet” – jelentette ki. „Be kellett volna fagyasztanunk a Mercedes motor fejlesztését, a többieket pedig hagyni, hogy tegyenek meg mindent, amit tudnak, így felzárkózhattak volna. Támogatnunk kell az FIA-t a változtatásokban.”

Ez viszont nem elsősorban az FIA hatásköre, hiszen a szabályokat már évek óta a főbb csapatokat, a szövetséget és a kereskedelmi jogok tulajdonosát tömörítő bizottságok készítik elő, ez az oka annak is, hogy 2017 előtt biztosan nem lesz új motorformula. Ecclestone az olasz Sky Sports 24-nek nyilatkozva hozzátette: szerinte a Mercedes fölénye annak is betudható, hogy már a szabályok kidolgozásának az elején is részt vettek a munkában, de elismerte, hogy a Renault „amely szintén erőltette ezt a forradalmat, kudarcot vallott.”

Button: Nincs mit betiltani a Mercedesen

Ecclestone nem hiszi, hogy a Red Bull első embere, Dietrich Mateschitz pont akkor szállna ki az F1-ből, amikor a márka nem teljesít jól a sportágban. Úgy véli, az osztrák üzletember „versenyző alkat” ezért szerinte „valószínűbb, hogy akkor szállna ki, amikor nyer.”

Közben a csapatfőnökök és üzletemberek szóváltása után a versenyzők is elkezdtek állást foglalni az ügyben. A vasárnapi Ausztrál Nagydíj győztese, Lewis Hamilton elárulta, hogy a teljesítménykülönbségek a dobogósok körében is szóba kerültek.

„Azt mondtam Sebastian (Vettelnek) a verseny után, hogy ’te is ezt csináltad négy éven át. 30 másodperccel voltál előttünk.’ Úgyhogy tudom, milyen érzés” – mesélte Hamilton, aki azt is kijelentette, hogy semmi új nincs abban, ha gyors autóval nyer valaki futamokat az F1-ben. „Még senki sem nyert világbajnokságot egy Marussiával, nem igaz?” – tette fel a kérdést. „(Juan Manuel) Fangiónak is remek autója volt. Ez egy ilyen játék.”

A Red Bull képtelen volt kitörni a középmezőnyből Melbourne-ben Forrás: Getty Images/Red Bull Content Pool/Dan Istitene

Alapvetően egyetértett Hamilton véleményével korábbi csapattársa, a jelenleg a McLaren-Hondával a mezőny végén szenvedő Jenson Button is, aki 2009-ben a Mercedes jogelődjének számító Brawn GP-vel fölényesen nyerte meg a világbajnokságot, mielőtt a McLarenhez szerződött.

„Nincs igazán mit betiltani, mert nem úgy tűnik, hogy a Mercedes bármit is csinálna, amit a többi csapat nem” – vélte a brit, aki szerint azért nem áll meg a Red Bull érvelése a szabályváltozások követelése mellett, mert ők annak idején a szabályok „szürke zónáinak határait feszegették” olyan fejlesztésekkel, amelyeket később betiltottak. Button viszont úgy látja, hogy a Mercedes csupán „sokkal jobb munkát végez”, mint bárki más.

„Nyilvánvalóan előnyösebb lenne a sport szempontjából, ha mások is harcolnának az élen, de ez nem a Mercedes hibája” – mondta. „Vajon a Red Bull akkor is fel lenne háborodva, ha ők vezetnének 1 másodperc előnnyel? Nem.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!