Vágólapra másolva!
Murizio Arrivabene gondoskodott róla, hogy az Ausztrál Nagydíjról kieső finn se érezze mellőzöttnek magát. Csapatfőnökként félig elégedett csak a Ferrari melbourne-i teljesítményével.

A vasárnapi Ausztrál Nagydíjon mutatott ígéretes formájuk fényében a Ferrari csapatfőnöke, Maurizio Arrivabene úgy véli, hogy nincs más hátra, az élen álló Mercedest kell célba venniük a szezon hátralévő része során.

„Ahogy korábban elmondtam, a célkeresztünkben eredetileg a Williams és a Red Bull volt, de most kicsit magabiztosabbá kell válnunk, és csökkentenünk kell a hátrányt a Mercedes srácaihoz képest” – idézte az olaszt a Motorsport.com.

Arrivabene szerint ehhez elég, ha a már megkezdett utat folytatják, de nem szabad pánikba esniük, még akkor sem, ha olyan helyzetbe kerülnek, mint Melbourne-ben, amikor – egyelőre ismeretlen okból – a vezető stratégájuk nélkül kellett szerepelniük. Az olasz csapatfőnök szerint ez olyan volt, mintha „nagyon gyorsan hajóztak volna a ködben.”

„Az összes mérnökünk átnézte az adatokat, de kicsit szenvedtünk, mert nem volt velünk a srác, aki a téma szakértője, és tulajdonképpen el is csesztük a dolgot, ilyen egyszerű" - ismerte el. "Előfordul, viszont így is meggyőződésem, hogy elég erősek voltunk.”

Räikkönen olyan, mint egy kalapács

A Ferrari hétvégéje ettől eltekintve a tervek szerint haladt egészen a futam rajtjáig, amikor Kimi Räikkönen egy koccanás miatt visszaesett, majd a második bokszkiállás során a bal hátsó kerekét rosszul rögzítették, így a leváló felnitől tartva kénytelen volt félreállni. Arrivabene elmondta, hogy „tifosoként” boldog, csapatfőnökként viszont csak félig elégedett az eredménnyel.

„Seb nyilvánvalóan boldog, mert egy álma vált valóra, a Ferrarival dobogóra állni minden F1 pilóta számára különleges” – jelentette ki. „Kimivel is rögtön beszéltem. Tudom, hogyan kell bánni egy versenyzővel. Meg kell érteni a helyzetét, és tartani kell benne a lelket. Az nem működik, hogy az egyikkel ünnepelünk, a másikat meg magára hagyjuk.”

Maurizio Arrivabene a Ferrari bokszfalán Forrás: © FERRARI MEDIA/© Foto Studio Colombo

Arrivabene elmondta, hogy fontos számára Räikkönen önbizalmának fenntartása, és elégedett azzal, ahogy a két pilóta együttműködik egymással. „Rengetegszer elismételtem neki, hogy ’figyelj Kimi: olyan vagy, mint egy kalapács. Nyomod, mint az őrült, az idők szuper jók voltak.’ Meggyőződésem, hogy a konstruktőri világbajnokságban két pilótánk van, nem csak egy, és Kimi jó munkát tud végezni.”

Räikkönen vasárnapi kiesése után a televíziós közvetítésben jól látható volt, hogy Arrivabene szinte azonnal, személyesen érdeklődött a szerelőknél, hogy mi romlott el a finn Ferrariján, de elmondása szerint nem kérdőre vonta a beosztottjait.

„Mindenek előtt azért mentem a bokszba, hogy megnyugtassam őket, mert nem akartam, hogy pánikba essenek" - jelentette ki. "Másodsorban megkérdeztem a szerelőt, hogy mi történt. Elmagyarázta nekem, én pedig azt mondtam neki, hogy ’figyelj, nyugodj meg, összpontosíts, és ne aggódj! Előfordul az ilyesmi.’”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!