Vágólapra másolva!
Bernie Ecclestone állítólag beleegyezett, hogy az anyagi gondokkal küzdő istállók korábban hozzáférjenek a pénzdíjakhoz, és biztosan eljuthassanak Melbourne-be. A Force India azt állítja, jól haladnak a felkészüléssel.

Bernie Ecclestone megígérte az anyagi gondokkal küszködő Forma-1-es istállóknak, hogy segít nekik eljutni a jövő hétvégén megrendezésre kerülő Ausztrál Nagydíjra. A Force India, a Sauber és a Lotus köztudottan nagyon nehéz anyagi helyzetben van, és az elmúlt hetekben többször felmerült, hogy korántsem biztos az idénynyitón való indulásuk.

A pitpass.com úgy tudja, Ecclestone a múlt héten megígérte az érintett istállóknak, hogy a tavalyi bajnoki helyezéseikért járó pénzdíj egy részét, mintegy 10 millió dollárt előre megkaphatnak. A pénz valószínűleg elegendő lesz arra, hogy a felszereléseiket átszállítsák Ausztráliába, ezért ideiglenesen fellélegezhetnek.

A Force India helyettes csapatfőnöke, Bob Fernley az Autosportnak nyilatkozva nem erősítette meg, hogy a tervezettnél előbb hozzájuthatnak a pénzdíjhoz, de bízik az anyagi támogatásban. „Eddig nem kaptunk segítséget, de remélhetőleg ez változni fog" – mondta. „Most tárgyalunk erről."

A Force India jó úton halad a melbourne-i részvétel felé Forrás: Force India

Fernley szerint Ecclestone „rendkívül megértő" a kiscsapatokkal szemben, hiszen korábban neki is volt istállója, ezért pontosan tudja, milyen nehéz fenntartani egy F1-es alakulatot. „Szerintem észrevette, hogy most tényleg komolyra fordult a helyzet" – nyilatkozta Fernley, utalva arra, hogy a Force India csak az utolsó teszthét pénteki napján vetette be először a 2015-ös autóját. „Világossá tettük a kereskedelmi jogok tulajdonosa előtt, hogy problémáink vannak. Ez a Lotust és a Saubert is érinti, nem egyedi esetről van szó."

A Force Indiánál egyébként bíznak benne, hogy gond nélkül el tudnak utazni Melbourne-be. Nagyon nehéz lesz, de mint mindig, most is megoldjuk" – mondta Fernley. „Most a második autónk megépítésén dolgozunk. Haladunk, de nem lesz könnyű, ahogy az egész tél is nehéz volt."

A Sauber is optimista

Egy másik nehéz helyzetben lévő istálló, a Sauber is azt állítja, hogy a problémák ellenére ott lesznek Melbourne-ben. A Lotus szóvivője nem volt hajlandó nyilatkozni, de utaltak arra, hogy nem fogják kihagyni az Ausztrál Nagydíjat.

„A november, a december és a január szokott a legrosszabb lenni" – mondta néhány napja Gérard Lopez, a Lotus tulajdonosa. „Ebben az időszakban a költségvetésünk 43 százalékát költjük az autónk tervezésére, miközben nincs bevételünk."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!