Vágólapra másolva!
A riválisok is egyetértenek abban, hogy az Ausztrál Nagydíjon nem sok esélyük lesz a címvédő ellen, de a Mercedes mögött szoros csatára számítanak.

A Mercedes az első két teszthéten még nem törekedett arra, hogy az egyes napokat a tabella élén zárja, de a közepes gumin futott köridőik már akkor ízelítőt adtak a tempójukból. Az előszezoni gyakorlás utolsó napjaiban pedig a gyorsabb abroncsok is felkerültek a Mercedesekre, és világossá vált, hogy a riválisoknak egyelőre nem sikerült ledolgozniuk a tavalyi hátrányukat.

Noha közhelynek számít, hogy a teszteken mutatott forma alapján nem mindig lehet pontos következtetéseket levonni, a csapatok szerint manapság viszonylag jól meg lehet becsülni az erősorrendet. Nico Rosberg elárulta, a csapat egyik tagjának pont az a feladata, hogy a többi istálló teljesítményét figyelje a tesztek alatt, és a megszerzett adatokból viszonylag pontos képet kapnak a riválisokról. Az Auto Motor und Sport szerint a Mercedesnél James Vowles, a GPS alapú szimulációs programokkal foglalkozó mérnök tölti be ezt a szerepet.

„A Mercedes majdnem annyi információval rendelkezik a Ferrariról, mint a Ferrari saját magáról. Ez persze fordítva is igaz" – ismerte el Vowles. A Mercedes nem árulta el, hogy mit tudtak kiolvasni a barcelonai adatokból, de a hírek szerint körülbelül 8 tizedes előnnyel számolnak a legközelebbi riválisukhoz képest.

Mindenki úgy gondolja, hogy idén is a Mercedes lesz a favorit Forrás: AFP

A lotusos Romain Grosjean szerint is egyértelmű, hogy a Mercedes megtartotta az előnyét. „Szerintem egy másodperccel megelőznek mindenkit, elképesztő munkát végeztek" – mondta a francia, a Williams technikai igazgatója, Pat Symonds pedig hozzátette, hogy „a Mercedes fölénye hasonló, mint tavaly ilyenkor."

Sebastian Vettel szerint sem lesz kérdés, hogy melyik két autó foglalja majd el az Ausztrál Nagydíj rajtrácsának első sorát, de bízik benne, hogy Rosberg és Lewis Hamilton után a Ferrarik következnek majd. „Ha nem ütköznek problémákba, akkor a Mercedesek lesznek az élen. Remélem, utánuk mi következünk majd, a további sorrend nem érdekel" – mondta Vettel.

A riválisok nem csak abban értenek egyet, hogy a Mercedes maradt az élen, hanem abban is, hogy mögöttük kemény küzdelem várható legalább három istálló között. „Nehéz megmondani, hogy állunk" – nyilatkozta Ricciardo. „Szerintem a Mercedes van elöl, de utána szoros az állás a Williams, a Ferrari és a Red Bull között. Majd Melbourne-ben meglátjuk."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!