Vágólapra másolva!
A menedzsere kitérő választ adott a kérdésre. Az FIA is kivizsgálja a tesztbalesetét.

Az FIA is vizsgálatot indít Fernando Alonso múlt vasárnapi tesztbalesete ügyében, amely miatt a McLaren agyrázkódást szenvedett spanyol versenyzője három napot töltött kórházban.

Bár az egyesek szerint szokatlan körülmények ismeretében nem mindenki fogadta el a csapat hivatalos magyarázatát, hogy Alonso autóját egy erős széllökés kényszerítette a pálya külső szélére, ahonnan megcsúszva a belső fal felé sodródott tovább, az FIA nem ennek akar utánajárni. Csak fényt akarnak deríteni a történtek pontos hátterére, hátha a tanulságok alapján javítani lehet a biztonsági feltételeken.

Alonso még a barcelonai teszten Forrás: AFP/Lluis Gene

„Alaposan utánajárunk a történteknek" – erősítette meg az FIA szóvivője. „Mindent tudni akarunk, ezért az összes lehetséges információt begyűjtjük az esetről a McLaren teljes együttműködésével."

Mivel a teszteket a csapatok rendezik, az FIA ezeket az eseményeket nem felügyeli úgy, mint a nagydíjakat. Közvetítés hiányában jó minőségű tévéfelvétel sem készült Alonso kicsúszásáról, amelyet ugyanakkor a pálya zártláncú kamerarendszere állítólag rögzített – igaz, csak távolról, a 4-es kanyar felől.

Indulhat-e Melbourne-ben?

Az összeesküvés-elméletek terjedését táplálta, hogy mind az Alonsót közelről követő Sebastian Vettel, mind a pálya mellett álló fotós azt állította, a baleset szokatlannak tűnt, mert a McLaren eleve lassan haladt. Ráadásul a személyi edzője és a menedzsere eltérően nyilatkozott arról, hogy Alonso elvesztette-e az eszméletét a becsapódást követően. A McLaren azonban cáfolta, hogy áramütés érte, vagy rosszul lett a baleset előtt, ezért le akart húzódni a pálya szélére.

Mivel röviddel az agyrázkódás után egy második hasonló trauma maradandó károsodást okozhat, Alonso – aki szerdán hagyta el a kórházat – nem vezethet a csütörtöktől vasárnapig tartó barcelonai teszten.

A kérdésre, hogy a március 15-i melbourne-i idénynyitón biztosan rajthoz állhat-e, a menedzsere, Luis Garcia Abad kitérő választ adott. „Elsősorban (az idényzáró) Abu-Dzabi Nagydíjat tartjuk szem előtt. A világbajnoki győzelem szempontjából az a legfontosabb" – jelentette ki, hozzátéve ugyanakkor, hogy Alonso jól érzi magát. „Az ütés nagy volt, ezért szigorúan betartjuk az orvosi protokollt. Minden vizsgálaton átesett, és megkapja a szükséges időt is. Miután hazaengedték, Fernando most pihen, ahogy tanácsolták nekünk."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!