Vágólapra másolva!
Egyre több repedés mutatkozik a kapcsolatukon a Red Bull-lal, elgondolkodnak egy más stratégián.

A Renault-nál azt fontolgatják, hogy újra gyári csapatot indítanak a Forma-1-ben, mert úgy érzik, a Red Bull két alakulatával folytatott együttműködésük nem képvisel elég reklámértéket, miután a többi partnerük elhagyta őket, vagy csődbement. A francia cég sportprogramjának főnöke, Cyril Abiteboul az Autosportnak most azt mondta, nem fognak „egóból" döntést hozni, de muszáj tekintettel lenniük rá, hogy a marketing fontos szempont a részvételükben.

„2014 nagyon drága volt számunkra. A korábbi négy partnerünk helyett, amelyek között erős csapatok is akadtak – a Lotusszal is jó kapcsolatunk volt –, most már csak kettő maradt, és mindkettő a Red Bullhoz tartozik" – mutatott rá Abiteboul. „Ez azt jelenti, hogy lényegében egyetlen ügyfelünk van, a legfőbb célunk tehát értelemszerűen az, hogy annak az egynek az igényeit kielégítsük."

„Vajon ez fenntartható a Renault számára? Ez a kérdés. Nem állítom, hogy igen, de azt sem, hogy nem. Egyelőre szeretnénk fenntartani velük a jó viszonyt."

A Red Bull elégedetlen a Renault-val Forrás: Red Bull

Az utolsó megjegyzés alátámasztja azt az értelmezést, hogy Abiteboul nyilatkozata a Red Bull és a Renault között zajló huzakodás újabb fordulója csupán. A Milton Keynes-i istálló nyíltan elégedetlen a francia gyártó motorjával, amellyel a jerezi és eddig a barcelonai teszten is elhúzódó gondok voltak, s amely a jelek szerint már nemcsak a Mercedesszel, hanem a Ferrarival sem tudja tartani a lépést. A Red Bull nemrég ismét kilátásba helyezte, hogy házon belül kezd motort építeni, ha a Renault nem erősödik meg kellően.

Abiteboul erre adhatott választ a fenti kijelentésével, azt ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nem a semmiből hoznák létre a gyári alakulatukat, hanem egy, már létező istállót vennének meg. Utoljára 2011-ben indultak saját csapattal az F1-ben, mielőtt eladták azt a Lotusnak.

Úgy hírlik, a döntésükben segíthet a Mercedes korábbi technikai igazgatója, Bob Bell is, aki Flavio Briatore menesztését követően a Renault csapatfőnökeként is dolgozott, Abiteboul azonban hangsúlyozta, hogy a programjukban nem szánnak aktív szerepet neki.

„Bob fantasztikus ember, már a Renault F1 idejéből ismerjük" – mondta. „De amennyire tudom, nincs különösebb előélete a motorok terén, úgyhogy azt hiszem, egyelőre nem szándékozunk felvenni őt a céghez."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!